WO1 EXPO ‘Op zoek naar voedsel op de akkers van de dood’

WO1 EXPO ‘Op zoek naar voedsel op de akkers van de dood’

vrijdag 13/11/2015 tot zondag 15/11/2015

In de Eerste Wereldoorlog was voedsel schaars. Opeisingen van dieren en gewassen door het Duitse leger troffen de bevolking. Maar de mensen waren vindingrijk om vier jaar ellende door te komen. Overal verschenen volkstuinen met groenten die nu vaak verdwenen zijn. Hulp- en Voedingscomités sprongen bij. Na de oorlog ging de zoektocht naar voedsel verder op de akkers van de dood. Zelfs na 100 jaar waart de dood rond bij het ploegen van deze velden, bezaaid met bommen en granaten … .

Van vrijdag 13 tot zondag 15 november organiseert het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut, Zuidstraat 27, Roeselare een tentoonstelling rond voedsel in de Eerste Wereldoorlog. Leerlingen uit landbouwfamilies tonen via persoonlijke getuigenissen aan hoe hun voorouders de voedselvoorziening veilig stelden. De rondreizende expo ‘Boter bij de vis’ van het CAG is te gast tijdens deze driedaagse. Bijzondere collectiestukken uit het museum van Mesen kleuren de historische achtergronden. Spotprenten, prentbriefkaarten, (aanplak)brieven, affiches, krantenknipsels en tal van unieke foto’s illustreren de dagelijkse zoektocht naar voedsel. Meer dan veertig ‘vergeten groenten’ uit WO1 staan te kijk in container. Je kunt ze ook proeven! Wij organiseren op vrijdagavond een kookdemo met vergeten groenten.

Na de Wapenstilstand begon het puin ruimen en moesten de landbouwers hun verwoeste hoeves vaak van de grond af aan terug opbouwen. Honderd jaar lang bleef de dood echter rondwaren op hun akkers, soms letterlijk, want nog steeds liggen talloze, levensgevaarlijke springtuigen  her en der verspreid in de Vlaamse velden. Op die manier zijn het nog altijd ‘akkers van de dood’.

Wij nodigen u graag uit op deze bijzondere expo die tot stand kwam door een unieke samenwerking van leerlingen, leerkrachten, ouders met Arhus, CAG, Geschiedkundig Museum Mesen, Vlaams Huis van de Voeding, Terf.

 

 

Locatie: 
VABI ROESELARE, Zuidstraat 27, RoeselareWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
051 26 47 26

Evenement zoeken