WIP (1min) Het spel van de benen in de lucht

WIP (1min) Het spel van de benen in de lucht

zaterdag 29/08/2015 tot zaterdag 26/09/2015

 

Ambitieus kunstproject “WIP! Het spel van de benen in de lucht”

 

WAT:

 

Met het innoverende kunstproject “WIP! Het spel van de benen in de lucht” willen we met curieus Ieper en tal van partners (De figuranten, Cultuurcentrum, JOC, Academie en kunstkring Langemark-Poelkapelle) kunst letterlijk tot bij de mensen brengen. Via acties en workshops willen we over 5 “kunstzaterdagen” bouwen aan een groot groepskunstwerk. Iedere deelnemers bepaalt zelf hoelang zijn engagement duurt.

 

De Menense kunstenaar Nicolas Vanelslander (de Figuranten) ontwierp een basisconstructie die de historische stadskern van Ieper symboliseert met bijhorende stadspoorten. Deze houten basisconstructie zal door lokale kunstenaars, voorbijgangers, jongeren en toeristen gedurende 5 kunstzaterdagen via tal van kunstvormen (woord, beweging, beeld en klank) getransformeerd worden tot een echt groepskunstwerk. Nicolas Vanelslander zal dit traject begeleiden en daarbij worden ondersteund door workshopbegeleiders en lokale kunstenaars. Bestuursleden van Curieus, jongeren van het JOC, enz. gaan actief mensen op straat aanspreken om aan dit project te participeren. Alle nodige attributen en materialen worden ter beschikking gesteld aan de “nieuwe kunstenaars”. Minder creatieve voorbijgangers zullen dan weer kunnen genieten van een pop-up bar gemaakt van recuperatiemateriaal waar lokale dj’s voor leuke deuntjes zorgen.

 

WAAROM:

 

Dit project is zonder enig twijfel uniek in de Westhoek en hoogstwaarschijnlijk ook wel in (West-)Vlaanderen. De selectie door CO7 als gemeentelijk voorbeeld project bevestigt het unieke karakter ervan. De belangrijkste doelstelling van dit project is om ervaren en minder ervaren kunstenaars, maar ook mensen zonder enige ervaring op het vlak van kunst actief te laten mee- en samenwerken aan de realisatie van dit kunstwerk. Door deze aanpak, maar ook door de locatie waarop we dit kunstwerk willen realiseren, willen we proberen om kunst toegankelijker te maken. Want voor veel mensen blijft kunst, cultuur met een hoofdletter: ontoegankelijk omwille van de kostprijs, omdat het te moeilijk is, of de naam heeft elitair te zijn. Dit project heeft de ambitie deze verschillende barrières weg te nemen.

 

Door met verschillende kunstvormen te werken, de deelname gratis te maken, begeleiding te voorzien, een aangename sfeer te creëren, mensen actief aan te spreken, zijn we ervan overtuigd dat we mensen uit hun comfort zone zullen kunnen halen, zodat ze iets zullen doen dat ze niet direct uit zichzelf zouden doen.

 

Daarnaast zal het project ook digitaal verankerd worden door middel van een ‘timelapses’ kortfilm die de evolutie van het kunstwerk zal vastleggen.

 

INFO:

 

Valentijn Despeghel – 0477/64 06 59 – valentijn.despeghel@telenet.be

Nicolas Vanelslander – 0478/56 17 78 – nicolasvanelslander@hotmail.com

CONCREET:

 

Dit project gaat door op het vernieuwde Stationsplein in Ieper (Fochlaan 1) op de zaterdagen 29/8, 5/9, 12/9, 19/9 en 26/9.

 

29/8 – actie 1: de stoet
i.s.m. sociaal artistieke werking De Figuranten

11u: verzamelen voetbalveld Minneplein
13u: stoet naar het Perron onder begeleiding van de Water Melon Dixie Band
14u: assemblage van de kunstconstructie
18u: plechtige inhuldiging (Vernissage)
18u30: live act Water Melon Dixie Band
doorlopend tot 20u: DJ Elloco

 

5/9 – actie 2: het woord
i.s.m. Leesclub Reading between the wines

13u: start actie
17u30: toonmoment met optreden MC Equal
Doorlopend tot 19u: DJ Orchestra of Westanglia

 

12/9 – actie3: de beweging
i.s.m. Les Figurettes Fénoménales

13u: start actie
17u30: toonmoment
doorlopend tot 19u: Stinstage DJ’s

 

19/9 – actie 4: het beeld
i.s.m. Dé Academie

13u: start actie
17u30: toonmoment
doorlopend tot 19u: Silly Willy’s

 

26/9 – actie 5: de klank
i.s.m. Two Russian Cowboys

13u: start actie
18u: plechtig slotmoment (finissage)
18u30: live act The Benjamins
20u: voorstelling kortfilm Wip!
20u30: live act Sevzero
doorlopend tot 22u: Jamafrican Crew

Locatie: 
Stationsplein, , Ieper


Evenement zoeken