WAK ‘Kunst buiten’: open workshops, kunstige bomen en levendige ramen in Koekelare
De Week van de Amateurkunsten is dé jaarlijkse kunstweek in Vlaanderen & Brussel. Het thema dit jaar is KUNST BUITEN! Zowel letterlijk als figuurlijk. De workshops komen naar buiten met hun aanbod en werk. De lesgevers stellen tentoon op zondag 6 mei in Huis Proot (Noordomstraat 2 – Koekelare) & ook de scholen doen hun duit in het zakje door bomen te versieren!
De workshops, georganiseerd door de cultuurraad i.s.m. de cultuurdienst, zijn een mooi voorbeeld van hoe kunst zijn weg naar de buitenwereld vindt. Iedereen kan er vrij een demoworkshop volgen of nieuwe workshops ontdekken. Tijdens de open lesmomenten is iedereen welkom om eens een kijkje te nemen hoe zo’n workshop verloopt. Misschien kun je zelf wel even de handen uit de mouwen steken en ontdekken of het wel iets voor jou is!
Let wel: voor workshops met een * moet je vooraf inschrijven bij de cultuurdienst.
De apotheose volgt op zondag 6 mei met een heuse tentoonstelling van onze lesgevers van de workshops in Huis Proot. Tussen 14u en 17u kun je er terecht om een blik te werpen op alle vormen vaan kunst.
Kunstige bomen en levendige ramen
De kinderen die deelnemen aan de workshop tekenen hebben heel wat talent. Sommige tekeningen zijn ware kunststukjes. Tijdens de Week van de Amateurkunsten zullen enkele ontwerpen in het groot te zien zijn op de ramen van de Balluchon. Kleine kunst in het groot dus!
Daarnaast zal er ook letterlijk kunst buiten te zien zijn. Basisschool De Lettertuin en het Da Vinci Atheneum slaan de handen in elkaar om de bomen op hun domein naast het kinderdagverblijf kunstig aan te kleden!
Programma Huis Proot
Woensdag 2 mei
– 14u tot 16u: open lesmoment workshop kantklossen (lokaal Pasteur)
– * 14u tot 17u: Schatten op zolder!? (lokaal Röntgen)
Misschien heb je thuis wel een waardevol of zeldzaam stuk? Ofwel prikkelt de nieuwsgierigheid je om nog meer te weten te komen over kunst en antiek.
Hoe meer je van antiek weet, des te kleiner de kans om voor veel geld iets minder waardevols te kopen. Vanwaar komt de naam ‘antiek’? Wat is vals, wat is echt? Waar moet u op letten bij uw aankopen? Waar moet u aankopen? Veilingzaal? Antiquair? Particulier? Rommelmarkt? Hoe onderhoud je antiek? Kun je zelf restaureren? Uit welke periode dateren onze stukken?
Iedereen heeft wel iets waarvan hij of zij graag wil weten wat het is en wat het waard is: antieke voorwerpen, schilderijen, boeken.. Je mag steeds voorwerpen meebrengen ter bespreking!
– 18u30 tot 21u: open lesmoment workshop antiek (her)kennen (lokaal Röntgen)
– 19u tot 21u30: open lesmoment workshop kalligrafie (lokaal Pasteur)
Donderdag 3 mei
– * 18u30 tot 21u: open lesmoment workshop balpen bekleden met polymeerklei (basistechniek) (lokaal Pasteur)
– 18u30 tot 21u: open lesmoment workshop tekenen en schilderen voor volwassenen (lokaal Röntgen)
Zaterdag 5 mei
– 10u tot 12u: open lesmoment workshop tekenen voor kinderen (lokaal Röntgen)
– * 10u tot 13u: Schatten op zolder!? (lokaal Röntgen)
– 14u tot 16u: open lesmoment workshop keramiek voor beginners en gevorderden (lokaal Pasteur)
Zondag 6 mei
– 14u tot 17u: doorlopend tentoonstelling in Huis Proot van de lesgevers van de workshops
· Jan De Smedt – kalligrafie
· Melissa Mommerency – schilderen
· Rosette Beerten – keramiek
· Joke Cappelle – juwelen en andere bijzonderheden in Polymeerklei
– 14u tot 16u: iconografie: wat is er te zien op een schilderij?
Roger Rogghe, lesgever van de workshop antiek (her)kennen, heeft ervaring als kunstcriticus voor Het Laatste Nieuws en conservator van het Kasteel van Loppem. Deze kunstliefhebber brengt je tijdens een open les iconografie heel wat bij over wat je ziet op een schilderij. En dat is veel meer dan je zou denken…
Meer informatie of inschrijven voor een welbepaalde workshop? Laat dan zeker iets weten aan de cultuurdienst via cultuurentoerisme@koekelare.be of via 051/61 04 94. Speciaal voor WAK zijn alle activiteiten gratis.