Už jsme doma (cz) + Tamer Abu Ghazaleh (ps)

Už jsme doma (cz) + Tamer Abu Ghazaleh (ps)

zaterdag 08/10/2016

Tamer Abu Ghazaleh (ps) – 20.30

Tamer Abu Ghazaleh is een Palestijnse singer-songwriter, met het hart op de tong. Zijn politiek gekruide songs behoren tot het kruim van de hedendaagse Arabische cultuur!

Het Midden-Oosten stuurt haar zonen uit: Tamer Abu Ghazaleh is in België nog zo goed als ongekend, maar na z’n concert in 4AD zou dit wel eens helemaal kunnen veranderen. In 2016 promoot hij zijn nieuw album ‘Thult’, en blijven de uitverkochte zalen over de hele wereld hem achtervolgen.

Na tal van samenwerkingen met Palestijnse en Egyptische artiesten bracht Tamer Abu Ghazaleh in 2008 zijn debuut Mir’ah uit, wat ‘spiegel’ betekent. Het gros van de nummers schreef hij tijdens een turbulente periode van demonstraties, bombardementen en de invasie van Palestijnse steden. Muziek dus als verwerking en protest, met zijn krachtige stem en snarenspel op de oed en buzuq als prachtige katalysator. Als spirituele zoon van Frank Zappa en Kamilya Jubran doorbreekt hij genre-hokjes als geen ander en staat hij als ware oerkracht op het podium – Abu Ghazaleh zingt al sinds zijn twee jaar, en schreef zijn eerste lied op negenjarige leeftijd!

Abu Ghazaleh heeft overigens energie voor twee: naast het schrijven en arrangeren van eigen muziek en zijn werk als producer richtte hij Eka3 op. Met dit veelomvattende muziekplatform (waaronder ook een platenlabel, boekingskantoor en een muziektijdschrift huizen) ondersteunt hij verschillende artiesten uit de Arabische underground. De toekomst van de moderne Arabische muziekscene, vanavond op uw geliefde Westhoek-podium!

Už jsme doma (cz) – 21.30

Voor de tweede maal op het 4AD-podium: Už jsme doma, dé progrock-legende uit Tsjechië! De groep rond bandleider (en enig constant lid) Miroslav Wanek danst al meer dan dertig jaar op de koord die Frank Zappa, Ween en Pere Ubu met elkaar verbindt.

Už jsme doma (spreek uit: oosh-smeh-dough-ma) was jaren terug dé sensatie op het SXSW-festival. Maar zonder grote labels en dito machinerie achter hen bleven ze – geheel ten onrechte – in de schaduw, en bleef de doorbraak naar het grote publiek uit. Nochtans staat de groep garant voor een unieke stijl in het rock ’n roll-wereldje: hun mix van Zappa, avant-garde, pop, rock en humor is werkelijk ongehoord. Voor liefhebbers van babylonische samenzang, voortgestuwd door pompende riffs en gal spuwende stemmen en een overweldiging live-spektakel!

In hun beginjaren moest de  band noodgedwongen in de Tsjechische ondergrond onderduiken. Maar na de Fluwelen Revolutie waren ze één van de eersten om de nieuwe republiek te trakteren op de alternatieve rocksound: Už jsme doma vertegenwoordigt de opwinding na de bevrijding – activisme en punk in woord en klank. Na éénendertig jaar staat de teller op ruim 2000 shows (van de VS over Japan, Rusland, Canada, Australië tot in Nieuw-Zeeland), zes studio-platen, twee live-platen, en één live-DVD met een warm aanbevolen documentaire over de geschiedenis en het artistieke belang van de band (inclusief kroniek van de vele personeelswissels in de groep).

En wees maar zeker dat het vuur nog steeds hevig brandt: Už jsme doma heeft een nieuwe plaat onder de arm én brengt ‘Hollywood’ mee, hun derde (en beste) plaat in een exclusieve 10”-vinyluitgave. Het recept voor vanavond? Onverwachte ritmewendingen, bizarre melodische omwentelingen, tumultueuze hooks, vreemde maatsoorten, vindingrijke beats, én daarbovenop diepgaande, poëtische lyrics! Vergeet uw woordenboek Tsjechisch-Nederlands niet.

Locatie: 
Muziekclub 4AD, Kleine Dijk 57, DiksmuideWebsite: 


Telefoon: 
(0)51/504894

Evenement zoeken