Tijdelijke tentoonstelling ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’

Tijdelijke tentoonstelling ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’

dinsdag 04/06/2019 tot dinsdag 30/07/2019

De expo ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’, een realisatie van het Roeselaarse wielermuseum KOERS, houdt tijdens de maanden juni & juli halt in het Fransmansmuseum in Koekelare. Heel wat West-Vlamingen trokken vroeger -vaak met de fiets- de grens over om er in Frankrijk hun persoonlijke ‘tour’ van de seizoenarbeid te vervolledigen. De tijdelijke tentoonstelling is tevens een ideale opwarmer voor de enige echte Tour de France.

Het Fransmansmuseum vertelt het verhaal van de vele seizoenarbeiders die vroeger vanuit Koekelare en omstreken naar Noord-Frankrijk trokken om er vooral op de bietenvelden te werken. Heel wat seizoenarbeiders maakten de oversteek naar treinstation Tourcoing te voet of met de fiets. Sommige seizoenarbeiders waren zelf ook wielrenner, maar combineerden dat met een ‘campagne’. Zo lees je in het Fransmansmuseum onder meer het portret van Torhoutenaar Oswald Declercq, die werkte in de ast om de kost te verdienen.

Wie echter aan Noord-Frankrijk denkt, legt onvermijdelijk ook de link met kasseien in ‘de hel van het Noorden’. Wielrenners worden ook wel de dwangarbeiders van de weg genoemd, seizoenarbeiders moesten niet onderdoen op het veld…

Ode
Gezien de zomervakantie voor een stuk ook synoniem staat met de Ronde van Frankrijk en seizoenarbeiders zelf ook soms ook hun persoonlijke ‘Tour’ deden om een aantal maanden te werken, is deze tentoonstelling een leuke aanvulling voor de bezoekers en een opwarmer voor de Tour de France.

‘West-Vlaanderen in/en de Tour’ brengt een ode brengen aan alle West-Vlaamse renners die naam en faam maakten in de geschiedenis van de Tour. West-Vlaamse Tourwinnaars, rittenkapers, en dragers van gele, groene of bolletjestruien… ze komen allemaal aan bod!

West-Vlaams flandriens schreven geschiedenis
De ontelbare flandriens uit West-Vlaanderen zijn al lang niet meer op een hand te tellen en maakten mee de geschiedenis van de Tour. Zo won Cyrille Van Hauwaert uit Moorslede in 1909 als eerst Belg een etappe of denk maar aan Rumbekenaar Odiel Defraeye die in 1912 de eerste landgenoot was die de mythische rittenkoers won.

Nog dichter bij huis drukten ook enkele wielrenners uit de Westhoek mee hun stempel op de Ronde van Frankrijk. Lepe Peer Sylveer Maes uit Gistel won zowel in 1936 als 1939 de Tour. Of wist je bijvoorbeeld dat Poperingenaar Jef Planckaert de enige Westhoeker is die ooit de gele trui droeg en dat voor maar liefst zeven dagen (in 1962)? Bovendien won hij in 1961 ook al een Touretappe. Jef Demuysere uit Wervik won op zijn beurt in 1929 de rit naar Perpignan en Lucien Storme uit Nieuwkerke (Heuvelland) kwam tien jaar later als eerste over de meet van de etappe die naar La Rochelle.

De expo ‘West-Vlaanderen in/en de Tour’ is vanaf dinsdag 4 juni te bezichtigen in het Fransmansmuseum en loopt t.e.m. dinsdag 30 juli. Voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling betaal je € 2, inwoners uit Koekelare mogen gratis binnen.

Meer informatie:

Dienst toerisme & cultuur Koekelare – 051/61 04 94 – cultuurentoerisme@koekelare.be

Locatie: 
Fransmansmuseum, Sint-Maartensplein 15b, KoekelareWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
051 61 04 94

Evenement zoeken