Theaterwandeling: Käthes Omarming

Theaterwandeling: Käthes Omarming

vrijdag 16/09/2016 tot zondag 18/09/2016

De gemeente Koekelare staat van vrijdag 16 september tot en met zondag 18 september volledig in het teken van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz voor de theaterwandeling ‘Käthes Omarming’. In een regie van Kathelijn Vervarcke (‘De Dakbroeders’) gaan enkele bekende professionele acteurs -onder wie Antje De Boeck, Kurt Defrancq & Katelijne Verbeke- op verschillende locaties met elkaar in dialoog voor een intimistische blik op het leven, werk en de ideologie van de Duitse kunstenares. Als afsluiter volgt er een heus jongerentoneel met leerlingen van de lokale scholen.

Käthe Kollwitz heeft haar eigen fietsroute. Er is een vredesloop naar haar genoemd. In Vladslo staat op de militaire begraafplaats het bekende beeldenpaar ‘Het Treurende ouderpaar’ van haar hand. De gemeente Koekelare is sinds februari 2014 trotse eigenaar van het volledig vernieuwde Käthe Kollwitz Museum. De wereldberoemde expressioniste is erg aanwezig in onze streek, maar wie was deze vrouw eigenlijk?

Anti-oorlogsboodschap

‘In het theaterstuk ‘Käthes Omarming’ krijgt de toeschouwer een intieme blik op het leven, het werk en de ideologie van de pacifistische kunstenares. In het eerste deel van het stuk zien we Käthe Kollwitz vanuit de ogen van haar geliefden. Deze figuren brengen hun verhaal in en rond het Käthe Kollwitz Museum. De focus ligt op haar anti-oorlogsboodschap, aangestoken door het verlies van haar zoon Peter in de eerste slag bij Diksmuide. Käthe Kollwitz heeft een bewogen en geëngageerd leven achter de rug, gekenmerkt door tragedie’ vertelt regisseur Kathelijn Vervarcke.

Totaalspektakel met woord en dans

‘In het tweede deel nemen lokale jongeren ons mee naar cultuurzaal De Balluchon’ gaat schepen voor toerisme en onderwijs, Jessy Salenbien, verder. ‘In een wervelend spel met woord, dans en muziek focussen de leerlingen van de lokale Koekelaarse scholen op het gedachtegoed van de kunstenares. Ze verbeelden hoe de jongeren zich als zuivere vlammen in de oorlog storten.’

De rode draad in het jongerentoneel is de invloed van de tijdsgeest zoals Käthe Kollwitz die in haar dagboek beschreef. Bijzonder is dat zowel het leed van de Duitse als van de Koekelaarse kinderen aan elkaar gekoppeld wordt, zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog. Op die manier geven de jongeren uiting aan Käthes klacht dat het leed van de kinderen in beide oorlogen hetzelfde was, ongeacht de nationaliteit.

Deze theaterwandeling kadert in het project ‘De ZIJkant van de oorlog’. In een reeks tentoonstellingen, theaterwandelingen, een speciale editie van het muziekfestival ‘Ten Vrede’ en andere evenementen in de noordelijke Westhoek, belicht het project verschillende iconische vrouwen uit WOI. Aan de hand van persoonlijke verhalen en belevenissen geven we de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog een platform en verbinden we hen met vrouwen in huidige conflictsituaties. Meer info op www.dezijkantvandeoorlog.be

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be

Over de regisseur: Kathelijn Vervarcke

Kathelijn Vervarcke is ook de auteur en regisseur van de andere drie toneelstukken die samen met ‘Käthes Omarming’ deel uitmaken van het project ‘De ZIJkant van de oorlog’, resp. Historisch Veurne, ‘Blanke Vlinders’ in De Panne en ‘Vrouwen in de Voorlinie’ in het Blankaartdomein in Diksmuide.

Telkens betreft het theaterwandelingen op historische sites waarin lokale jongeren de kans krijgen om te acteren met bekende acteurs.

De integratie van jongeren in dergelijke oorlogsstukken vindt ze erg belangrijk. Op die manier zijn ze betrokken bij hun eigen oorlogsverleden. Bovendien trekken jongeren ook jongeren aan, waardoor ook deze groep met het oorlogsverleden in aanraking komt.

Meer informatie op www.dedakbroeders.be of telefonisch via 0498/54 24 74 Recentste publicatie: ‘Zwerfsteen’, verschenen op 15 maart bij Abimo/Pelckmans

Waar: De Balluchon – Moerestraat 19

De Brouwerij (Käthe Kollwitz Museum) – Sint-Maartensplein 15b

Wanneer:

Vrijdag 16 september om 20u

Zaterdag 17 september om 20u

Zondag 18 september om 15u

Prijs & tickets:

Vrijdag: volw. € 15/-18: € 7,50 (inclusief receptie)

Zaterdag en zondag: volw. € 10/-18: € 5

Tickets te verkrijgen via www.ticketwinkel.be

Voor meer informatie:

Dienst voor Toerisme en Cultuur, Koekelare

cultuurdienstkoekelare@outlook.com

051 61 04 94

Links:

www.gonewest.be

www.dezijkantvandeoorlog.be

www.koekelare.be

www.ticketwinkel.be

Locatie: 
CC De Balluchon, Moerestraat 19, KoekelareWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
051610494

Evenement zoeken