Tentoonstelling “Onze jongens ’14-’18”
BOEKENBEURS
Tijdens het laatste weekend van november wordt de intussen welbekende boekenbeurs georganiseerd. Stapels lectuur om zo mee naar huis te nemen voor de komende winteravonden! Met Sinterklaas en Kerstmis in het verschiet is een bezoekje in elk geval de moeite waard, want, wie weet, ligt op de boekenbeurs hét perfecte cadeau voor een vriend of familielid.
Uitgeverij Muurkranten is tevens aanwezig met een uitgebreid gamma aan kaartjes, posters, affiches, enz. en bij het buitengaan kan je nog eens snuisteren in het aanbod van de OXFAM- wereldwinkel, want ook dit jaar staan zij in de receptiehal van het college met hun aantrekkelijke waar.
OPENING TENTOONSTELLING: ZATERDAG 29 NOVEMBER – 11.00 uur
Alleen al voor de tentoonstelling “Onze jongens ’14 – ‘18” zal een bezoek aan de boekenbeurs dit jaar meer dan de moeite waard zijn. De bezoeker wordt op een heel persoonlijke manier met WOI geconfronteerd. In het voorbije jaar werd immers een heuse speurtocht ondernomen naar de geschiedenis van de gesneuvelde oud-leerlingen en oud-leerkrachten van het Sint-Jan Berchmanscollege. Aanleiding hiervoor is het teruggevonden gedenkplaat die ooit een vast plaats had in de collegekapel. Op zaterdag 29 november om 11.00 wordt de tentoonstelling plechtig geopend in aanwezigheid van ere-gouverneur Paul Breyne, door de federale regering aangesteld tot commissaris-generaal ter coördinatie van de federale herdenkingsplechtigheden van WOI.
TENTOONSTELLING “ONZE JONGENS ’14 – ‘18”
Voorjaar 2014.
Op onze schoolzolder treffen we een verloren gewaande herdenkingsplaat aan met de 38 namen van gesneuvelde oud-leerlingen en burgerslachtoffers van ‘De Groote Oorlog’. Het ‘Liber Amicorum’, een vriendenboek waarmee het Sint-Jan Berchmanscollege in 1974, twee jaar na datum, zijn honderdjarig bestaan viert, beweert dat ze stuk is gegaan tijdens verbouwingswerken in de jaren zestig. Niet dus. Deze kranige honderdjarige is daar decennialang flink rechtop blijven staan. Tijd om haar opnieuw in de schijnwerpers te zetten… en de plaat haar verhaal te laten vertellen.
Zomer 2014
Wie waren ze, die 39 mensen die nog een heel leven voor zich hadden? Altijd iemands vader, altijd iemand kind, toch? Dus gingen we op zoek naar een gezicht, een woord, een nabestaande… We vonden ook nu nog sporen van ingesijpeld verdriet, voren getrokken in het leven van wie later kwam. We hoorden trots in verhalen die nog te sprokkelen vielen.
Die verhalen en foto’s leggen we naast het journaal. Weer zien we jongeren optrekken, op zoek naar eigenwaarde, naar roem of eigen zielenzaligheid, als kanonnenvlees voor een oorlog die niet die van hen is. En we leren opnieuw dat oorlog mensenwerk is. Vrede ook.
Najaar 2014. Welkom op de tentoonstelling.
In deze boeiende tentoonstelling komen de verhalen van onze oud-leerlingen, oud-leerkrachten en burgerslachtoffers tot leven. De omkadering bestaat uit werken van de leerlingen die telkens vanuit een andere hoek proberen het oorlogsbeleven weer te geven. Zij komen vaak heel pakkend uit de hoek, en altijd heel creatief. Deze tentoonstelling gaat door in de kapel van het college tijdens de boekenbeurs. Ook de week erop blijft de tentoonstelling toegankelijk.