Restauratie Biennale 2014

Restauratie Biennale 2014

zondag 23/03/2014

Hét totaal evenement voor restauratoren, restauratievakmannen en hun toeleveranciers in België. Een tweejaarlijke restauratiebeurs, hét kennisplatform op het gebied van instandhouding en restauratie van het monumenten en kunstvoorwerpen.

Hét totaal evenement voor restauratoren, restauratievakmannen en hun toeleveranciers in België. Een tweejaarlijke restauratiebeurs, hét kennisplatform op het gebied van instandhouding en restauratie van het monumenten en kunstvoorwerpen. Een primeur in België! De nood is groot aan zo’n restauratiebeurs, omdat veel mensen niet eens weten wat mogelijk is op het vlak van restauratie. Veel restauratoren, halen zelf de werken op bij musea, archieven, bibliotheken, ect… of laten te restaureren objecten komen via een gespecialiseerd verhuisbedrijf, verder werken ze achter de muren van hun atelier waar maar zelden mensen over de vloer komen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de gemiddelde leek niet eens weet dat men bijvoorbeeld ook papier en glas kan restaureren. En als men het al weet, denkt men nog te vaak dat dit diensten zijn die alleen voor musea weg gelegd zijn.

De nood om als restaurateur meer naar buiten te komen is met andere woorden groot! Een andere reden waarom de nood aan zo’n beurs in België groot is, is omdat het als restaurateur dikwijls moeilijk is om aan al zijn nodige materiaal en producten te geraken. De Belgische restaurateur moet voor zo’n 80% van zijn leveranciers immers beroep doen op buitenlandse verdelers (Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland).

De beurs biedt tevens dé mogelijkheid tot het uitwisselen van expertise tussen collega’s. Bij conservatie en restauratie wordt men heel dikwijls geconfronteerd me mengvormen. Een deel van het object bestaat bijvoorbeeld uit papier, een deel is textiel en een ander stuk is hout. Men kan niet van alles op de hoogte zijn en een multidisciplinaire samenwerking dringt zich dus op. Netwerken is dus de boodschap en de restauratie biënnale kan hierin een heel belangrijke rol vertolken.

Ook is het voor de restaurator in spe of de net afgestudeerde vakman een jobbeurs voor stages en/of werkaanbieder. De Restauratie biënnale biedt restauratiebedrijven hier een ultieme gelegenheid om vacatures ingevuld te krijgen.

Locatie: 
Beurshalle Brugge, , BruggeE-mailadres: 


Telefoon: 
050 44 80 12

Evenement zoeken