Remembrance through Music & Emotions

Remembrance through Music & Emotions

vrijdag 17/10/2014 tot zondag 19/10/2014

17, 18 en 19 oktober 2014
O.L.-Vrouwekerk en Graanhalle, Nieuwpoort
De première van Remembrance through Music and Emotions vindt plaats in de O.-L.-Vrouwekerk en de Graanhallen (UNESCO Werelderfgoedsite) van Nieuwpoort. Deze historisch gebouwen herrezen uit de skeletten die overbleven na WOI. Binnen brengt de op unieke wijze ingerichte O.-L.-Vrouwekerk het publiek op treffende manier terug naar de atmosfeer van de Belle Époque.
Centraal staat de uitvoering van een compleet nieuw muziekwerk, geschreven door twee componisten-muzikanten uit de regio en uitgevoerd in een combinatie van solisten en een orkest in elektronische en virtuele illusie. Het werk herdenkt álle gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, gidst het publiek doorheen een weids spectrum aan emoties, gaande van de angst in oorlogstijd, tot de agitatie van de aanval, of het uitputtende leven in de frontlinies, de verlatenheid na het conflict en de vertroosting van vrede aan het Westelijk Front.
De klanken van unieke muziekinstrumenten zullen terug weergalmen na
decennia van stilte. Toevoegingen via het gesproken woord en poëzie van lokale en internationale kunstenaars onthullen de intieme gedachten en emoties van zij die voor altijd door dit conflict werden veranderd. Projecties van historische en hedendaagse beelden, evenals unieke lichteffecten illustreren de verwoestende kracht oorlog en de heropbouw mogelijk gemaakt door vrede.
Voor en na de voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken, waar originele artefacten elk hun eigen bijzonder verhaal vertellen. Zo vindt u hier een viool, door een Franse krijgsgevangene in 1915 gebouwd in een Duits oorlogskamp. Een kerkklok uit 1913, die van de ondergang werd gered, muziekdozen die de huiskamers vulden met vrolijke klanken en draaiorgels die muziek in de straten deden weerklinken, zijn eveneens in deze tentoonstelling te zien en te horen. Nationale en internationale artiesen (vanuit o.a. VS, Canada, Rusland en Nederland) brengen nieuw werk dat hun impressies over omtrent oorlog en vrede weergeeft.
Remembrance through Music and Emotions bereikt het versmelten van oud en nieuw, het vervagen van de grens tussen verleden en heden, de synthese van klank en beeld, horen en zien om tot een volledige synesthesie van beleving te komen.

Het weekend van 17 tot en met 19 oktober geldt voor de regio als startmoment voor alle herdenkingen en de Stad Nieuwpoort speelt hierin een hoofdrol. De tentoonstelling in de Stadshallen zal dus ongetwijfeld op heel wat belangstelling kunnen rekenen van de vele duizenden bezoekers en wandelaars die er tijdens dat weekend verwacht worden.

Locatie: 
O.L.-Vrouwekerk te Nieuwpoort-Stad, , NieuwpoortWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
+32 497 066541

Evenement zoeken