Prof. Em Paul BROOS –

Prof. Em Paul BROOS –

donderdag 02/09/2021
“WAS ER OOIT ERGER DAN COVID-19?”
Prof. Em. Paul Broos – een gedreven gastspreker – weet vast en zeker iedereen te boeien met een fascinerende lezing over epidemieën in de voorbije eeuwen.
Van in de vroege Middeleeuwen werden onze gewesten geteisterd door allerlei infectieziekten – de zwarte dood (builenpest), melaatsheid, ‘driedagenkoorts (moeraskoorts of malaria), syfilis.
Na de Middeleeuwen krijgen de ‘haestige sieckten’ ook andere oorzaken – difterie, pokken, mazelen, … Tyfus en dysenterie worden door ten strijde trekkende legers verspreid op grote schaal. Ook scheurbuik duikt vooral onder zeelui op.
Pokken werden door succesvolle vaccinaties enigszins onder controle gehouden, tegen andere infectieziekten was de strijd verre van gewonnen.
Via de scheepvaart werd de Gele Koorts in Europa binnengebracht. Het leger van Napoleon werd zwaar getroffen.
Vanuit het Oosten kwam die andere plaag – Cholera – onze steden binnen.
Allerlei preventieve maatregelen waaronder quarantaine, werden ingevoerd.
In de 20ste eeuw duiken andere boosdoeners op – de Spaanse griep eist in enkele maanden tijd een hoop slachtoffers.
En nu in de 21ste eeuw? Zullen we COVID-19 overleven? Zullen we het coronavirus klein krijgen? En wat met andere virussen?
Prof. Em. Paul Broos was gewoon hoogleraar aan de KUL en diensthoofd Traumatologie van het UZ Leuven. Gedurende vele jaren leidde hij generaties studenten binnen doorheen de boeiende wereld van de anatomie en de chirurgie. Nu zet hij zich vol overgave in voor het historisch archief van de universitaire ziekenhuizen. Hij publiceerde ook heel wat boeken over de genees’kunst’ en geneeskundigen door de eeuwen heen.
Prijs: Leden 10 euro / Niet-leden 15 euro
Inbegrepen: koffie/thee bij ‘t onthaal en verfrissend glaasje na de lezing
Info en inschrijven: neos-middelkerke@telenet.be

Locatie: 
Café RIVIERA, Leopoldlaan 40, MiddelkerkeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0499 191 322

Evenement zoeken