Open Monumentendag Oostende

Open Monumentendag Oostende

zondag 10/09/2017

Met Open Monumentendag Oostende 2017 focussen we op de derde historische as van Oostende: de Elisabethlaan.

De begin jaren ’40 voltooide ringweg start in Mariakerke en loopt over het kanaal en de spoorlijn om aan de andere zijde de vuurtorenwijk ontsluiten. Op 10/09 fungeert de as als ‘Memory Lane’ en staat ze symbool voor stedelijke mobiliteit. Om dit aspect extra te benadrukken is de as op Open Monumentendag verkeersvrij: van de Vredestraat tot achter de Sint-Janskerk. We voorzien tal van activiteiten die het historische, hedendaagse en toekomstgerichte mobiliteitsverhaal vertellen. We roepen je ook actief op om de auto thuis te laten en te voet of met de fiets Open Monumentendag 2017 te komen beleven. Kom je liever met de step of skeelers: prima!

Bovendien kun je je laten vervoeren door een historische lijnbus uit de collectie van NostalBus. Deze jonge vzw heeft als doel het bewaren, restaureren, rijvaardig maken en houden van oude Belgische lijnbussen uit de periode 1977 – 1991. De bussen behoren tot het Belgisch industrieel en roerend erfgoed.

Ook dit jaar gaan we dieper in op het urbaan-architecturale aspect van de stad en haar patrimonium. Dit doen we door op de Elisabethlaan drie activiteitenknooppunten in te plannen.

Het ochtendknooppunt belichaamt het wakker worden in de stad. Kom in de nacht van 09 op 10/09 kamperen op het speelplein langs de Elisabethlaan. Breng je tent en slaapgerief mee! ’s Ochtends schenken we koffie en kun je sportief aan de dag beginnen met sessies yoga of retrogymnastiek.

Het middagknooppunt situeert zich rond de Sint-Janskerk en symboliseert duurzaam leven en leefbaar wonen in de stad: initiatieven gebaseerd op het Urban Commons- en Peer 2 Peer denken staan centraal. We organiseren een gezellige markt met infostandjes, workshops, toonmomenten. Honger gekregen? Schuif hier aan voor een eerlijke hap.

Het namiddagknooppunt ligt in het Vogelzangpark, de Generaal Jungbluthlaan en de Elisabethlaan achter de Sint-Janskerk (tot aan de Seringenstraat) en staat voor participatie, doe-activiteiten en ontspanning. Wist je dat dit terrein gelegen op de voormalige ‘Butterpit’ het voetbalveld van ‘den As’ (AS Oostende) was? Zin een wedstrijdje? Voor wie voetbal niet in de genen zit: laat je niet afschrikken en speel een partijtje krolf of probeer enkele nieuwe volksspelen uit.

Kortom; ervaar tijdens Open Monumentendag de Oostendse Elisabethlaan, in de diepte, in de breedte en loop gerust nog even een blokje om naar de verschillende Oostendse erfgoedpartners.

Een overzicht van de activiteiten en inschrijven via www.oostende.be/cultuur

Locatie: 
Elisabethlaan, Elisabethlaan, OostendeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
059 55 88 20

Evenement zoeken