lezing Peter Verlinden (VRT): Media en internationale conflicten

lezing Peter Verlinden (VRT): Media en internationale conflicten

vrijdag 23/10/2015

Actuele lezing over hoe massamedia met (internationale) conflicten omgaan en hoe ons wereldbeeld daardoor bepaald wordt. Na de lezing, vol boeiend foto- en videomateriaal, kan je honderduit vragen stellen.

Peter Verlinden is eerst en vooral VRT-journalist, gespecialiseerd in het ruime buitenland en dan vooral in Centraal-Afrika. Maar hij schrijft ook, geeft lezingen, modereert debatten, begeleidt reizen in Afrika, de Arabische wereld en Québec, en doceert aan de universiteit van Leuven en verschillende hogescholen.

Peter Verlinden neemt je mee achter de schermen van de media en toetst de praktijk aan de theoretische modellen. De werking van internationale persagentschappen en de nieuwsgaring door een omroep als de VRT zijn het vertrekpunt om te onderzoeken waarom bepaalde conflictsituaties in de wereld meer aandacht krijgen dan andere.

De foto van een naakt meisje dat schreeuwend wegvlucht na het napalmbombardement in Vietnam is een van de iconische oorlogsbeelden die op ons collectieve netvlies gebrand staat. Maar hoe komen internationale conflicten in het nieuws? Wie bepaalt wat er in de media komt? En wat is de invloed van de media op de conflicten zelf?

Met de oorlogen in en om Syrië en Irak en de aanhoudende conflicten in Afrika blijft dit een bijzonder actueel onderwerp.

Inkom: 5 euro | aanvang: 20 uur

Locatie: 
De Ster, Engelstraat 54, IchtegemWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
059 / 34 11 42

Evenement zoeken