Krankland (be) + Lyenn (be)

Krankland (be) + Lyenn (be)

zaterdag 01/10/2016

Lyenn (be) – 20.30

Mark Lanegan en Dans Dans? Ze moeten even wijken, want het baswonder Frederic ‘Lyenn’ Jacques spreidt zijn eigen vleugels! ‘Slow Healer’ ligt in de winkels, zijn tweede langspeler, die de volle vier sterren krijgt van De Morgen en van Moustique ‘Hyper classe!’ op de borst mag prikken.

Debuut ‘The Jollity of my Boon Companion’ (uit 2009) was de eerste kennismaking met de wereld van LYENN en zijn entourage (met muzikanten als Shahzad Ismaily – bekend van Bonnie ‘Prince’ Billy -, Marc Ribot en Joel Hamilton). In 2011 verscheen het ep’tje ‘Vowels Fade First’, en nieuwe worp ‘Slow Healer’ maakt de discografie (voorlopig) compleet: een plaat gevoed door emotionele onrust, geboren uit absolute noodzaak. Zijn stiefvader stierf, zijn moeder kreeg met terminale kanker te kampen, en Fred kroop in z’n pen: plaatopener ‘Lion’s Heart’ stond op papier nadat hij over de telefoon het uitzichtloze verdict over zijn moeder had gehoord. De Morgen: ‘De woorden vloeiden als tranen die nacht. De song schreef hij op de grond van een keldertje in New York. Slapend in de hoes van zijn contrabas, terwijl krioelende kakkerlakken zijn enige gezelschap waren.’

LYENN nam de plaat op in IJsland, het perfecte canvas voor zijn frèle muziek en dito gemoedstoestand. Naast trouwe kompaan Shahzad Ismaily, werkte hij er samen met Mùm-celliste Gyda Valtysdottir en drummer Julian Sartorius. Ook Tom Waits’ rechterhand Marc Ribot werd weer ingeschakeld voor hand- en spandiensten.

Maar LYENN draait bovenal rond spontaniteit, vrijheid, openheid: geen live-set is ooit dezelfde, en de meesterbassist zoekt steeds naar een dialoog met zijn publiek. Wie zich openstelt, wordt vervoerd naar een intrigerend universum, met fascinerende klanken Freds opmerkelijke stem (van engelachtig gefluister tot duivelse kreten), en onvervalst muzikantschap – een krachtige eenheid die je meevoert met de melancholie van een film noir!

Krankland (be) – 21.30

Solo geboren, als groep tot wasdom gekomen: dat is KRANKLAND, het nieuwe project van Thomas Werbrouck, bekend van Little Trouble Kids. 4AD kijkt reikhalzend uit naar dit releaseconcert, van debuut ‘Wanderrooms’: tien gelaagde en veelkantige songs waarin Thomas, meester van licht en schaduw, zijn ziel en zaligheid legde.

In zijn kamer sloeg Thomas slapeloos zijn gitaar aan en zong. De klanken rolden over de vloer, ketsten tegen de Grote Namen in zijn platenkast (Nick Cave, Leonard Cohen, Elliott Smith, Tom Waits, Neil Young), wrikten zich tussen werk van dwarsliggers (Dirty Three, Johnny Greenwood, Sqürl) – en een nieuw geluid was geboren. Hij zou er uiteindelijk honderd demo’s mee bottelen, die het verhaal van een tropenjaar vertelden. Maar de muziek was ánders dan Little Trouble Kids: persoonlijk, weemoedig, unheimisch. Ze verdiende haar eigen naam: KRANKLAND.

Noem KRANKLAND een soloproject en Thomas zal u tegenspreken. ‘Ik die op de sofa zit met mijn dwergkonijn: dat boeit geen hond. Nee, ik wilde een heel universum oproepen, ik wilde op avontuur.’ Het bracht hem naar nieuwe kamers, die van Studio Jezus in Hoboken. Daar verzamelde de roerganger muzikanten rond zich die hij vervolgens een vrije rol gaf: Janko Beckers (Faces on TV) speelde Warren Ellis – op pedal steel, speelgoedkeyboard, autoharp; Christophe Claeys (Amatorski, SX, Magnus) speelde drums; Thomas Mortier (Yuko) speelde bas. En de baas van Jezus, Pascal Deweze, producete en mixte. In tien dagen nam de groep tien songs op, alle tien op de klankrand. En alle tien liggen ze op 30 september in de winkel, op debuut ‘Wanderrooms’!

Eerste single ‘In the Realms of the Unreal’ sloeg op Record Store Day 2016 al zijn vleugels uit: Radio 1 en Studio Brussel pikten hem op, en hij belandde op één in Humo’s Arriba, waar gewag werd gemaakt van ‘een machtige psychedelische slowburner’. De begeleidende clip viel tot bij bloggers uit Seattle in de smaak: ‘Awesome!’ luidde het verdict van Live Eye Tv. Eind augustus zal tweede single ‘Summer Avalanche’ zijn naam waarmaken – fladderend als een vlinder, stekend als een bij!

            Thomas, Janko, Christophe en Thomas houden vanavond ‘Wanderrooms’ boven de doopvont, gehuld in artwork van de hand van Eline Adam. De songs zijn klaar voor een nieuw leven, live en in weer andere kamers – in de huizen en harten van nu nog nietsvermoedende luisteraars.

Welkom in KRANKLAND, welkom in ‘Wanderrooms’. Vergeet wat u weet en onverwacht het verwachte. Het wordt een wondere reis.

Locatie: 
Muziekclub 4AD, Kleine Dijk 57, DiksmuideWebsite: 


Telefoon: 
(0)51/504894

Evenement zoeken