Johannespassie van J.S. Bach

Johannespassie van J.S. Bach

vrijdag 03/04/2020 tot zaterdag 04/04/2020

Johannespassie – J.S. Bach

Vrijdag 3 april 2020 om 20.00 u – deuren om 19.15 u

Zaterdag 4 april 2020 om 20.30 – deuren om 19.45 u

Bach schreef de Johannespassie in 1724.  Ze werd voor de eerste maal uitgevoerd op Goede Vrijdag van dat jaar in de Nicalaïkirche te Leipzig.

De Johannespassie wordt vaak vergeleken met de Mattheuspassie die Bach enkele jaren later zou schrijven.  In vergelijking met de Mattheuspassie is de Johannespassie muzikaal wat feller, maar tegelijkertijd ingetogener. Er is bij Johannespassie slechts één orkest, één koor en zes solisten.

Afgewogen contrasten geven dit religieuze drama een gebalde kracht. Meeslepende koren, verontwaardigde aria’s of beschouwende rustpunten kleuren de tekst en roepen ruimere horizonten op. Eenvoudige koralen bieden een adempauze. Op deze momenten zingt niet enkel het koor. Onze harten kloppen mee. De muziek omarmt alle mensen, verenigd in het gedeelde lijden. Bach peilt de grenzen van wat het betekent om mens te zijn. Hij verwoordt zijn inzicht met alle mogelijkheden die de westerse muziek in 1724 ter beschikking stonden. En overstijgt zo de enge lutherse context in een verhaal van verraad, kwelling en existentiële eenzaamheid.

Johann Sebastian Bach maakte verschillende versies van zijn Johannespassie.  Dirigent Wim Verdonck koos voor versie II uit 1725.

Uitvoerders:

Het KVE werkt hiervoor samen met professionele solisten en met professioneel barokorkest Musica Gloria van Beniamino Paganini. Voor dit meesterwerk zijn er naast het koor en het barokorkest ook zes professionele solisten: –  Evangelist: Adriaan De Koster,  Jezus: Kai-Rouven Seeger, Sopraan: Elke Janssens, Altus: Pieter De Praetere, Tenor: Stefaan Vandenbroucke, Bariton: Lieven Termont.

Algemene leiding: Wim Verdonck

Genummerde tickets à 25 euro. Te reserveren vanaf 1 februari tot en met 31 maart. Daarna enkel nog ongenummerde tickets. Reserveringen via de website  http://www.kortrijksvocaalensemble.be

https://www.facebook.com/Kortrijksvocaalensemble/ 

Locatie: 
Sint-Janskerk Kortrijk, Sint-Jansplein 1, KortrijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0473/92.15.00

Evenement zoeken