Jakobus, muziek op weg naar Santiago

Jakobus, muziek op weg naar Santiago

woensdag 10/12/2014

JAKOBUS,
Muziek op de weg naar Santiago
door Pandora² & Ultreya

Weinig voettochten spreken zo tot de verbeelding als de ‘Camino’ of de bedevaart naar ‘Santiago de Compostela’. Sant Iago of Sint Jakobus de Meerdere , patroonheilige van Spanje en van de Reconquista, zou hier begraven liggen. Het mytisch karakter van de tocht heeft door de eeuwen heen, vele miljoenen uit alle hoeken van Europa en Klein-Azië op weg gezet naar het graf van deze apostel in Finisterra, het uiterste noordwesten van Spanje,om er uiteindelijk… vooral zichzelf tegen te komen. Sinds de vroege Middeleeuwen geldt de tocht als een louterende ervaring die vaak uit devotie, als penitentie maar even vaak omwille van een gedane belofte voor het verwerven van gunsten (meestal in de medische sfeer want Jacobus gold als een all-round genezer) van Hogerhand werd volbracht. De bedevaart die doorheen de eeuwen een cultstatus verwierf, kent vandaag een heuse revival. Bedevaarders uit België en Nederland krijgen daarbij, naargelang de gekozen route, 2 tot 3000 km voor de kiezen. Het symbool van de tocht, de bolle schelp van de Pectem maximus of de Sint Jacobsschelp (Coquille Saint Jacques) vind je langsheen de route duizenden malen terug als ornament op religieuze gebouwen, als markeerpunten in het wandelpad of als uithangbord van tavernes. In het donker licht het zelfs op als logo van benzinestations maar dat heeft natuurlijk een meer prozaïsche reden.
Het spreekt voor zich dat mensen die in groep marcheren het tempo ondersteunen met liederen en muziek en dankzij o.a. de Codex Calixtinus (12de E) en tal van liedboeken zijn heel wat van die liederen bewaard gebleven. Pandora² en Ultreya, twee professionele gezelschappen die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van muziek uit de renaissance en de barok, op authentieke instrumenten, sprokkelden een representatief repertorium bij elkaar om de helletocht te illustreren. Omwille van de sfeer bouwde Peter Van Wonterghem een aantal instrumenten minutieus na en werd het programma zo internationaal mogelijk georiënteerd: er worden liederen vertolkt in het Duits, het Frans, het Engels, het Italiaans, het Spaans, het Catalaans, het Baskisch, het Latijn… ja zelfs in de Faeröers! Hierbij werd consequent voor de oorspronkelijke taalvarianten gekozen en dat resulteerde in een zoektocht die liep van de 12de tot de 18de eeuw en bijna even pittig was als de Camino zelf. Met de hedendaagse versie van voornoemde talen kom je niet veel verder dan een vermoeden van de inhoud maar dankzij de poëtische commentaar worden de details meer dan duidelijk. Soms zijn die behoorlijk dramatisch, een andere keer van praktische aard en dan weer een tikkeltje frivool. Wie de tocht naar Compostela (nog) nooit heeft ondernomen, krijgt een stevige indruk van waar het om draait en wie ooit het genoegen heeft gesmaakt de Plaza de Obradoiro en de kathedraal zelf te betreden, zal de beklijvende uitstap beslist herbeleven.
Het stemmige kerkje van Haringe, bekend vanwege zijn gerestaureerde Van Peeteghemorgel en zondagochtendconcerten, is de gedroomde locatie om dit unieke concert te degusteren.
Uitvoerders:
Erik Boone ( vedel, sacqueboutte, koehoorn, kromhoorn en viola de braccio)
Jan Dhondt (teksten, zang en tamboerijn)
Martina Diessner (zang, draailier, sleutelviool, vedel, organistrum, kromhoorn, blokfluit en psalter)
Marcel Ketels (blokfluiten, traverso’s, koehoorn, cornamusa, kromhoorn en zang)
Bart Roose (luiten, gitaren, vihuela, percussie en zang)
Ludwig Van Gijsegem (zang,kromhoorn en slagwerk))
Peter Van Wonterghem (doedelzakken, hakkebord, kanun, psalter, schalmei en zang)

Praktisch
Tickets: vvk € 12 (€5 tot 16j) / add € 15 (€7 tot 16j)
Overschrijven met vermelding ‘Jakobus’: Jan Dhondt, BE60 9790 6552 0370

Locatie: 
Sint-Martinuskerk Haringe, Haringeplein 7, Roesbrugge-HaringeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
093/784828 0473/225494

Evenement zoeken