Hekserij door de eeuwen heen

Hekserij door de eeuwen heen

zondag 04/10/2020

Frieda Laevaerts was als jong meisje al geschokt door de (nagespeelde) heksenverbrandingen. Het leidde tot een boeiende studie over witte en zwarte hekserij vroeger en nu. Ze stuitte op de onvoorstelbaar schokkende en te weinig bekende gruwel van de heksenvervolging,  maar ook op interessante inzichten in onze geschiedenis. Hekserij is nog steeds met ons. Maar de vraag blijft waarom men poppen van vrouwen op brandstapels zet …

In de middeleeuwen hadden vrouwen wel een veel grotere kennis van kruiden dan nu. Ze waren de eerste artsen. Vooral vroedvrouwen waren verdacht. Het hoogtepunt van de heksenvervolging lag niet in de Middeleeuwen, maar in de Renaissance. Waarom liep het totaal uit de hand?

Er zijn 110.000 heksenprocessen geweest, waarvan 55.000 mensen als heks zijn terechtgesteld.

Er komt een kentering in de 17de eeuw. Paus Paulus II vraagt om vergeving. Het laatste heksenproces in de jaren 1950 is in de Kempen, maar nu andersom: een vrouw klaagt familie en buren aan omdat ze haar een heks noemen.

De neo-heidense natuurreligie (Wicca) is weer helemaal in, met de nadruk op witte magie. Waar komt die vandaan? De R.K.-godsdienst was niet onze oorspronkelijke godsdienst. Die was Keltisch. De Romeinen brachten het christendom mee. Alle feesten werden door de katholieke kerk gerecupereerd en aangepast. We overlopen even hoe Wicca vandaag werkt. De covens, toveren en rituelen. De hernieuwde heksenvervolging. Kan de natuurgodsdienst het milieu helpen?

Wie is Frieda Laevaerts ?

Zij is geboren op 8 november 1942 in Antwerpen. A6/A2 op Technische School Sint-Agnes in Borgerhout.

Zij solliciteerde bij Gazet van Antwerpen en mocht beginnen als freelance journaliste. Zij schreef vooral over sociaal-maatschappelijke thema’s, (toen al bv een reeks over vrouwenmishandeling …) reizen, koken, diepte-interviews. Zij was de eerste die een onthullend artikel over de vrijmetselarij schreef voor Knack.

In 1998 schreef zij het boek Eindelijk alleen, over vrouwen van middelbare leeftijd die voor het eerst alleen gaan wonen. Het was een gat op de markt, want het werd een bestseller, met vier herdrukken op enkele maanden.

Haar passies: mensen, literatuur, kunst, muziek, geschiedenis, films, wandelen.

Locatie: 
Vc Mozaïek, Overleiestraat 15a, KortrijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0486/312897

Evenement zoeken