Grote Paardenmarkt

Grote Paardenmarkt

zaterdag 28/06/2014

De geschiedenis van de Torhoutse paardenmarkten is verweven met die van Torhout en Wijnendale en met de grote namen die erover hebben geschreven. Graaf Robrecht de Fries zou al in 1085 de aanzet hebben gegeven voor wat voornamelijk in de 18de en 19de eeuw één van de belangrijkste paardenmarkten van Vlaanderen zou worden.

Eeuwenlang zijn kooplui uit heel Europa naar Torhout afgezakt om er paarden te kopen en te verkopen. Lange tijd werden speciale treinen ingelegd voor het vervoer van de dieren. Zowel voor militaire als voor burgerlijke doeleinden kwamen kooplui uit Italië, Duitsland, Griekenland, … de Torhoutse paardenmarkten afspeuren.

Het hoogtepunt lag onmiskenbaar tussen 1850 en 1900. Na de Eerste Wereldoorlog ging het steil bergaf en na de Tweede verdween de markt volledig.

In 1977 werd het initiatief genomen om opnieuw te starten met het oude gebruik. Vanuit een zekere folkloristische inslag zijn de Torhoutse paardenmarkten andermaal uitgegroeid tot een plaats waar inderdaad aan “paardencommercie” wordt gedaan. Het evenementenkarakter wordt er echter niet bij vergeten: ieder jaar opnieuw kiest men er de paardenkoningin, en het sluitstuk van de markt is een groots spektakel met paarden allerhande.

Grote Paardenmakrt: zaterdag 28 juni in de binnenstad van Torhout van 6u tot 18u.

Locatie: 
, Markt, Torhout


Evenement zoeken