Godelieveprocessie

Godelieveprocessie

zondag 08/07/2018

Elk jaar trekt op de eerste zondag na 5 juli de Godelieveprocessie door de straten van Gistel.
Gistel geniet nog altijd een ruime bekendheid door Sint-Godelieve. Godelieve werd geboren omstreeks 1050 in het huidige Wierre-Effroy (nabij Boulogne-sur-Mer). Haar ouders behoorden tot de adel en woonden op het kasteel van Londesvoorde. Godelieve werd uitgehuwelijkt aan Bertolf, de zoon van de kasteelheer van Gistel. Vanaf de eerste dag werd zij echter verstoten. De moeder van Bertolf was tegen het huwelijk en hitste haar zoon op. In juli 1070 liet Bertolf Godelieve vermoorden door twee knechten. Ze werd gewurgd en ondergedompeld in een waterpoel. Veertien jaar later, op 30 juli 1084, kwam Radbout II, bisschop van Noyon-Doornik, naar Gistel om Godelieve heilig te verklaren.

In de processie beelden circa duizend figuranten in historische klederdracht het leven, de marteldood, de mirakels en de verheerlijking van Godelieve uit. Acterende, zingende, dansende en musicerende groepen en prachtige praalwagens volgen elkaar op.

De laatste jaren waren er verschillende ingrijpende vernieuwingen. Zo werden er twee nieuwe praalwagens, waarop de geboorte en het huwelijk van Godelieve worden uitgebeeld, gerealiseerd. De processie, die sinds 2016 geregisseerd wordt door Jan Bonne, is een aanrader voor families met kinderen. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de middeleeuwen met ridders, edelvrouwen, schildknapen, valkenjacht …

De Godelieveprocessie kan bogen op een eeuwenoude traditie, want archiefstukken tonen aan dat ze al uitging in 1459. Gistel wil dit waardevolle erfgoed bewaren voor de toekomst. Sedert 2017 is de processie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Tijdens je uitstap naar Gistel moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de abdij Ten Putte en de Oostmolensite. De Onze-Lieve-Vrouwkerk bezit een fraaie Godelievebeuk, waar talrijke kunstwerken verwijzen naar de heilige. In juli is de kerk elke dag tussen 14 en 17 uur open. Op de plaats van de marteldood van Godelieve ligt de pittoreske abdij Ten Putte. In het Godelievemuseum verneem je op een aantrekkelijke meer over Godelieve en de geschiedenis van de abdij. Tot en met 30 september wordt in de abdij dagelijks om 16.15 uur de film ‘Credo, de kraai. Een kras verhaal over Sint-Godelieve’ vertoond.

Dicht bij het centrum van Gistel bevindt zich de gerestaureerde Oostmolen. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de Gistelse molengeschiedenis. In het wielermuseum van de Gistelse Flandriens ontdek je de prestaties van Tourwinnaar Sylveer Maes en Johan Museeuw. In juli en augustus zijn de molen, het bezoekerscentrum en het wielermuseum elke dag van 14 tot 18 uur toegankelijk voor het publiek (MVS)

Dagprogramma op zondag 8 juli

– Middeleeuws kamp met workshops en demonstraties in het stadspark van 14 tot 19.30 uur.
– Roofvogeldemonstratie in het stadspark om 14.30 en 18.30 uur.
– De kerktoren wordt opengesteld van 13.30 tot 15.30 uur.

– Filmvoorstelling ‘Credo, de kraai. Een kras verhaal over Sint-Godelieve’ in de filmzaal van de abdij Ten Putte om 14, 14.30, 15, 18, 18.30 en 19 uur..

– Opvoering van het Godelieveverhaal door Mieke Felix in de Onze-Lieve-Vrouwekerk om 15 uur.

– Godelieveprocessie in de straten van het centrum om 16 uur.

– Slotceremonie bij het binnendragen van het reliekschrijn in de kerk omstreeks 18 uur.

– Volksfeest met optreden van folkgroep Ambrazar in het stadspark van 18.15 tot 19.30 uur.

– De Onze-Lieve-Vrouwkerk is open van 14 tot 18.30 uur.

– Het Godelievemuseum (abdij Ten Putte) is open van 10 tot 12 en van 14 tot 19 uur. 

In de namiddag is er een regelmatige gratis busverbinding tussen het stadscentrum (kerk) en de abdij Ten Putte.

Meer info op www.godelievevangistel.be

Locatie: 
stadscentrum Gistel, , GistelWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0473865367

Evenement zoeken