Fernando Lameirinhas met NOIR

Fernando Lameirinhas met NOIR

vrijdag 11/12/2015

De kleur van de somberheid, van de negativiteit, de schaduw en de dood. Maar is dat wel zo? Brengt zwart dan alleen maar een zware lading met zich mee? Is er zonder zwart wel kleur en zonder nacht wel dag? Heeft het niet veel meer in zich dan alleen het donker…

De Afrikaanse klanken van onder andere de Kora zal de positieve kant van het zwarte belichten. Niet alleen zullen deze musici laten horen hoe mooi en zwoel Afrikaanse nachten zijn, hoe golvend de Savanna is en hoe rijk de poëzie van het continent is. Tevens laten zij zien hoe goed de vrolijke exotische klanken kunnen samensmelten met het overwegend blanke Westen en de Portugese muziek/fado. We gaan voorbij de rassenscheiding en het kolonialisme en nemen een lichtvoetige ‘vlucht’ zoals we dat van Fernando gewend zijn.

In de laatste jaren van zijn lange carrière verdiept Fernando zich graag in onderwerpen en personen die hem werkelijk bezighouden. Hij gaat echt op zoek naar de inhoud, zoals in zijn concerten van ‘Pessoa’ (een zoektocht naar de man achter de grote dichter Fernando Pessoa) en ‘Brellando’ (op zoek naar de stijl van Jacques Brel, zonder hem daarbij te imiteren).

Samen met zijn onafscheidelijke broer en bassist Antonio Lameirinhas, sterpianist Juan Pablo Dobal en topgitarist Daniel de Moraes, maakt hij van NOIR allesbehalve een donkere theateravond.

Mola Sylla (1956) komt uit Senegal. Is naast een uitstekende zanger ook uitermate vaardig op typisch Afrikaanse instrumenten als de mbira en de kalimba. Afgelopen jaar tourde hij nog mee met het Scapino ballet in Romeo & Julia waar hij live de voorstelling begeleidde

 

Zoumana Diarra is geboren in Mali, maar woont al sinds de jaren ’80 in Nederland. Voor zover bekend is hij de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Naast de kora speelt Zou ook voortreffelijk gitaar, ngoni (Afrikaanse gitaar) en ballafoon. In Nederland heeft hij veel succesvolle cross-overprojecten gespeeld met uiteenlopende artiesten als Leonie Jansen, Trijntje Oosterhuis, Stef Bos en Jan Akkerman. Daarnaast is Zou vaste gitarist in het project Five Great Guitars van Jan Kuiper.

Locatie: 
OC Vondel, KAREL VAN MANDERSTRAAT 26, MeulebekeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
051 54 13 20

Evenement zoeken