Expo STIR Johan Tahon – Grafisch werk en kleinsculptuur

Expo STIR Johan Tahon – Grafisch werk en kleinsculptuur

zaterdag 12/09/2020 tot zaterdag 31/10/2020

Vanaf 12 september brengt Galerie 10a de expo STIR van Johan Tahon. We richten ons op het grafische werk van deze kunstenaar gecombineerd met kleine en middelgrote sculpturen. Tekeningen, schetsen en grafisch werk zijn altijd belangrijk geweest voor Johan Tahon en vormen een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre.

Met deze expo bieden we een overzicht van grafisch werk van 1995 tot nu en presenteren we verrassende recente sculpturen van Johan Tahon.

Zeer recent liep in Guangzhou China een overzicht van dat grafisch werk in samenwerking met de Belgische ambassade. Daar werd o.a. ook de ets ‘Universus (Venus-Maria-Zeeën)’ tentoongesteld. Deze ets is een studie van het Universus (V.M.Z.) sculptuur dat zich in de collectie van het SMAK bevindt en waarvan de bronzen versie in 1999 op de markt te Oudenaarde werd geplaatst. Oorspronkelijk werd dit mooie grafische werk uitgegeven door ‘De vrienden van het museum van Hedendaagse Kunst te Gent’. De opbrengst diende om mee het museum project SMAK van Jan Hoet te ondersteunen. Uitzonderlijk worden bij deze tentoonstelling de laatste exemplaren uit het archief van Johan Tahon te koop aangeboden.

U zult verrast zijn door de krachtige sculpturen en de subtiel poëtische toetsen in het grafisch oeuvre van Johan Tahon.

Allison Rudnick van de befaamde New Yorkse etsstudio Harlan & Weaver schreef in 2010 over Johan Tahons werk:

‘Zijn benadering van de prentkunst is onmiskenbaar deze van een beeldhouwer: de grote kracht waarmee hij in de metalen platen snijdt is duidelijk zichtbaar in de afdruk van de diepe golvende lijnen. (…)
Het werk van Johan Tahon is gebaseerd op tweedelingen zoals monumentaliteit en intimiteit, kracht en kwetsbaarheid.’

Diezelfde spanning vindt ze ook terug in het oeuvre van Louise Bourgeois en Kiki Smith. Ze noemt zijn omgang met het medium ‘een intieme ervaring, waarbij complexe composities en dubbelzinnige beelden vragen om een aandachtige lezing’ en ziet in zijn etsen een dualiteit, een heftige onrust die tegelijkertijd hoogst verleidelijk is.

Normaal ging deze expo tegelijk lopen met een overzicht in het MOU in Oudenaarde, maar deze is verplaatst naar een latere datum omwille van COVID 19. Onder de titel ‘UNIVERSUS- JOHAN TAHON – SCULPTUREN 1999-2020’ komt daar vanaf april 2021 de eerste overzichtstentoonstelling in Vlaanderen. Een expo om in het oog te houden, maar nu alvast een unieke kans om het grafisch oeuvre van Johan Tahon te ontdekken!

Galerie 10a — Zolderstraat 10a — 8553 Otegem (Belgium) — T +32 (0)495 57 60 31
info@galerie10a.be

Locatie: 
Galerie 10 a Otegem, zolderstraat 10 a, OtegemWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0495 57 60 31

Evenement zoeken