Evocatie: leven en werk van Dietrich Bonhoeffer

Evocatie: leven en werk van Dietrich Bonhoeffer

vrijdag 23/11/2018

Assebroek – 23 november – Maria-Assumptakerk (Kon. Elisabethsquare Assebroek)

20.00 tot 21.30 uur – gratis

Op het feest van Sint-Trudo viert de pastorale eenheid die zijn naam draagt haar tweede verjaardag. Ze biedt bij die gelegenheid een avond vullend programma aan waarin we de figuur Dietrich Bonhoeffer beter leren kennen. Als profeet en martelaar is hij een blijvende bron van inspiratie.

We leren hem kennen als Duits luthers predikant en theoloog, die geboeid raakt door de rooms-katholieke kerk. Hij hecht veel belang aan ‘de kerk als gemeenschap van heiligen’ en schrijft daar ook zijn proefschrift over. Een carrière in de VS ligt binnen de mogelijkheden, maar hij keert terug naar Duitsland.

Hij verzet er zich tegen het nazisme en tegen de oorlog waarin Hitler zijn vaderland Duitsland meesleurt. Zijn verzet wordt gevoed door zijn gelovige overtuiging. Hij raakt betrokken bij de samenzwering tegen Hitler en helpt joden te ontsnappen. Hij wordt gearresteerd voor hoogverraad, wordt in verschillende gevangenissen vastgehouden en tenslotte in 1945 in het concentratiekamp Flossenbürg terechtgesteld.

Bonhoeffer was wellicht de grootste christelijke denker van vorige eeuw die de secularisatie recht in ogen keek. Hij was de man van de “Navolging” van Christus door de Bergrede als gids te nemen, onverkort en radicaal. We noemen hem zonder aarzelen een profetisch figuur. Zijn beweegredenen, zijn verzet en overgave worden in de totaalevocatie pakkend belicht. Een avond om niet te missen.

Doorheen tekst en beeld, muziek en (koor)zang maken we kennis met Dietrich Bonhoeffer (1906-1945).

De regie is in handen van Johan De Langhe.

Locatie: 
Maria-Assumptakerk Assebroek, Kon. Elisabethsquare, AssebroekWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
050 35 89 34

Evenement zoeken