Eregalerij

Eregalerij

donderdag 04/02/2016

De Eregalerij eert Nicole & Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme voor een leven vol muziek.

Radio 2 en Sabam for culture nemen dit jaar Nicole & Hugo, Zjef Vanuytsel en Sylvain Vanholme op in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Dani Klein, Roland Van Campenhout en Roland Verlooven. De Eregalerij van Radio 2 en Sabam For Culture bekroont deze artiesten omdat ze zoveel betekenen voor de Belgische muziekwereld. De prijsuitreiking volgt op donderdag 4 februari 2016 tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende.

Nicole & Hugo

Vlaanderens bekendste liefdesduo Nicole (Josy) en Hugo (Sigal) neemt dit jaar afscheid van het publiek. Met hun afscheidstour “Muziek is ons leven” sluiten ze een periode af van 45 jaar glitter en glamour, maar ook van hard werken. Al sinds 1970 zijn de twee onafscheidelijk en scoren ze heel wat Vlaamse hits. Ze worden 2 keer geselecteerd om naar het Eurovisiesongfestival te gaan en worden door de grote André Van Duin “weggeplukt” uit België om Nederland zot te maken met hun heerlijke danspasjes. Ontelbare cruises brengen hen in de jaren ’80 de hele wereld rond en hun optredens op de schepen vallen geweldig in de smaak. Maar België mist hen en ze keren ook elke keer met plezier terug naar hun thuishaven.

In 2008 maken ze een grote comeback met het prachtige nummer ‘Pastorale’, waar mee ze de finale van het Eén-programma ‘Zo is er maar één’ mee winnen en daarna ook de Radio 2-Zomerhit mee in de wacht slepen. Nicole & Hugo beleven uiteindelijk een prachtige fin de carrière met nummers als ‘Schietgebed’, dat weken op nummer één stond in de Vlaamse hitparade en hen nog een Radio 2 Zomerhit opleverde, en ‘Hier in Mijn Vlaamse Land’, dat verkozen werd tot soundtrack van ‘Vlaanderen Feest!’.

Nicole & Hugo delen van in het begin een muzikaal leven samen en hebben zoveel mensen blij gemaakt met hun enthousiaste optredens. Zij verdienen het zonder meer om opgenomen te worden in de Eregalerij van Radio 2.

Zjef Vanuytsel

Jozef Guillaume ‘Zjef’ Vanuytsel verdient in 1970 met zijn debuutalbum ‘De Zotte Morgen’ direct zijn plaats in de kleinkunstscene. De vaak autobiografische teksten en weemoedige sfeer zorgen ervoor dat er meer dan 100.000 exemplaren van het album verkocht worden. Eind jaren ’70 brengt Zjef nog drie albums uit, waarop klassiekers staan zoals “Tussen Antwerpen en Rotterdam”. In de jaren ’80 maakt Vanuytsel tijd voor zijn andere passie: architectuur.

De muziek is hij echter niet vergeten en in 2007 brengt hij een nieuw album uit. Twee jaar later is Zjef centrale gast op het Vlaamse kleinkunstfestival Nekka Nacht en kort daarna wordt zijn ‘De Zotte Morgen’ opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2. De muziek van Zjef zal ongetwijfeld een blijvende invloed hebben op de komende generaties kleinkunstartiesten en daarom vindt de jury dat hij niet mag ontbreken in de Eregalerij van Radio 2.

Sylvain Vanholme

Muzikant, zanger en producer Sylvain Vanholme start zijn carrière in 1960 tamelijk bescheiden als gitarist bij ‘The Seabirds’ en is daarna een tijdje actief bij ‘Sylvester’s Team’. Hij krijgt meer naambekendheid in 1968, wanneer hij samen met Freddy Nieuland de ‘Wallace Collection’ uit de grond stampt. Met het bekende ‘Daydream’ scoren ze een monsterhit in meer dan twintig landen. Het nummer wordt later nog ontelbare keren gecoverd, maar het oorspronkelijk succes wordt nooit meer geëvenaard.

In de jaren zeventig maakt Vanholme de wereldbekende single ‘Copacabana’ met zijn band ‘Two Men Sound’. Deze hit bezorgt hen internationaal succes. Sylvain Vanholme is dé grote man achter de schermen en hij werkte trots samen met sterren als Jo Lemaire, The Machines, The Kids, Johan Verminnen, De Kreuners en Gorki. Sylvain doet het nu wat rustiger aan, op zijn ukulele tokkelend, maar muziek zal altijd deel uitmaken van zijn leven. Hij past perfect in de Eregalerij van Radio 2.

Locatie: 
Kursaal Oostende, Westhelling z/n, Oostende


Evenement zoeken