Elfjulicantus: Stijd der Vlamingen

Elfjulicantus: Stijd der Vlamingen

woensdag 11/07/2018

Elfjulicantus: Stijd der Vlamingen

Op 11 juli, 716 jaar geleden, stond het leger van Willem van Gulik en Gwijde van Namen tegenover de troepen van Robert van Artois op het Groeningeveld te Kortrijk. De eersten voerden een leeuw-dragend graafsgezind leger aan om hun graafschap te verdedigen tegen de vertegenwoordigers van de koninklijke Franse lelie. Na de overwinning van die dag zou 11 juli zowel beroemd als berucht doorleven in de cultuur van Vlaanderen, ook dit jaar herdenken we dankzij de milde steun van het Gemeentebestuur en de Vlaamse Gemeenschap deze strijd in Deerlijk.

Op zondag 8 juli om 10.00 uur kunnen we, net zoals de strijdende Vlaamse gemeentenaren zeven eeuw geleden, gaan bidden tijdens de Heilig Misviering in de Sint-Columbakerk. Hiervoor bedanken we het Davidsfonds voor de organisatie.

Op woensdag 11 juli 2018 om 9.00 uur beginnen we met een tocht “Op stap met de Heren van Deerlijk”, georganiseerd door het René De Clercqgenootschap en Speelpleinwerking Kerekewere voor de kinderen.

Op 11 juli 1302 was het hoogtepunt van de dag echter de strijd. We willen de apotheose van 11 juli 2018 bijgevolg ook tot een strijd maken. Dit jaar geen bloederige, onvergeeflijke strijd tussen twee grote rivalen, maar een amicale strijd van de stem om de Deerlijkenaren uiteindelijk weer dichter bij elkaar te brengen. Vanaf 20.00 uur nemen hoogstudentenclub Moeder Deerlijkse, het 11 juli-comité en Jeugdraad Deerlijk het namelijk tegen elkaar op in een rasechte cantus in OC d’Iefte. Met het nodige goudgele gerstenat in de hand, tonen we aan de hand van een hele reeks Nederlandstalige liederen wat we allemaal in onze mars hebben. Uiteraard nodigen we elke Deerlijkenaar met plezier uit om deel te nemen aan dit duel der kelen. Wees erbij en verdedig je eer zoals een heel aantal Vlamingen dat 716 jaar geleden evenzeer deden tijdens de Guldensporenslag!

Deelname in de kosten: 5 euro

Organisatie: Cultuurraad Deerlijk Werkgroep elfjuli

Locatie: 
OC d'Iefte, Hoogstraat 122, DeerlijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
056 71 89 81

Evenement zoeken