Depressie en burn-out door wetenschapscafé Kortrijk

Depressie en burn-out door wetenschapscafé Kortrijk

dinsdag 01/12/2015

Iedereen heeft stressmomenten en daar is op zich niets mis mee. Het is zelfs een natuurlijke reactie om snel en alert te kunnen reageren. Soms is een portie gezonde stress net wat je nodig hebt om een een bepaalde uitdaging aan te gaan. Maar het kan ook fout lopen. Langdurige en/of overmatige blootstelling aan stress kan leiden tot overbelasting. Je voelt je overspannen. Een burn-out loert om het hoekje… Of is er toch eerder sprake van een ontluikende depressie?

Stress, burn-out, overspannenheid en depressie worden vaak in een adem genoemd. Toch uiten ze zich in verschillende lichamelijke en psychische symptomen. Onderzoekers zijn intensief op zoek naar manieren om de begrippen beter te begrijpen, zodat ze kunnen worden voorkomen of adequater worden behandeld. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) graag meedenken over enkele vraagstukken:

  • Depressie, burn-out, bore-out, stress…: wat zijn gelijkenissen en verschillen?
  • Burn-out een (beroeps)ziekte? Depressie een hersenziekte?
  • Hoe ver staan depressie-onderzoekers? Is er vooral nood aan nieuwe therapieën of aan fundamenteel onderzoek?
  • Met zijn allen aan de anti-depressiva? Of kan genezing ook zonder medicatie?
  • Wat kan de rol van de neurowetenschapper zijn in dit verhaal?
  • Pluk je geluk! Wat te denken over de “positieve psychologie” die geluksbeleving wil bevorderen door verder te bouwen op iemands sterke punten?
  • Wat is een integratieve bio-psycho-sociale visie op depressie en waarom is die belangrijk?
  • Hoe kan ik me wapenen tegen depressie en burn-out? In welke mate spelen genetische factoren een rol?
  • Na een burn-out onmiddellijk weer aan het werk?

 Gasten

Rudi De Raedt

Prof. Dr. Rudi De Raedt is vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar depressie.

Eline Delrue (moderator)

Eline Delrue is freelance journaliste, vooral voor de krant De Morgen. Ze heeft een voorliefde voor alles wat met onze (geestelijke) gezondheid en samenleving te maken heeft. Ze leende eerder ook al haar pen voor een aantal boeken en sociaal-artistieke projecten.

 Praktisch

De wetenschapscafés Gent vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan op dinsdag 1 december open vanaf 19u15. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 19u45.

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

Locatie: 
VC Mozaïek, Overleiestraat 15A, KortrijkWebsite: 

Evenement zoeken