CHIRO OSKAARKE VIERT 75-JARIG BESTAAN

CHIRO OSKAARKE VIERT 75-JARIG BESTAAN

donderdag 28/06/2018 tot zondag 01/07/2018

75 jaar Chiro Oskaarke

Chiro Oskaarke viert 75- jarig bestaan

In 1942 werd Chiro Sint-Bavo boven het doopvont gehouden. Wie er op het idee was gekomen om een jeugdbeweging op te richten tijdens Europa’s annus horribilis, we weten het ook niet. Rare jongens, hier in Lauwe. Dertig jaar later werd onze doopnaam Sint-Bavo ingeruild voor Oskaarke, uit eerbetoon aan Oskaar: sympathieke tiep én chef van een kamphuis in Louise Marie waar wij geregeld verbleven. De jaren op de teller tikten vlotjes aan maar op pensioen gaan was geen optie, integendeel. Na 75 jaar is Chiro Oskaarke nog steeds alive ’n kicking, ook al is er ondertussen veel veranderd. Als er al schoensmeer mee is op kamp dient het al zeker niet om schoenen te poetsen. Vroeger was dit nochtans dagelijkse kost op bivak. Het militaristische kantje van de Chiro verdween met de jaren, net als het leeuwendeel van de christelijke symboliek. Tradities zoals het vereren van de burchtgravin (een Onze-Lieve-Vrouwbeeld in Chirostijl) waren zeer belangrijk in de jaren ’50 en ’60. Geen idee of de aftandse krijtmachine die nu al vijfentwintig jaar schijnbaar zonder reden mee gaat op kamp het gat van de in onbruik geraakte burchtgravin moest opvullen. Het verhaal van Chiro Oskaarke doen we verder uit de doeken op onze expo in de Sint-Bavokerk. Om de opkomende reuma in de gewrichten te verdrijven en de volgende kwarteeuw richting de status van eeuweling in te zetten, geven wij een feestje. U komt toch ook? De opbrengst van het weekend gaat naar ons bouwproject want wij zijn dan wel van plan om nog lang door te gaan, van onze huidige gebouwen kan dat niet gezegd worden!

Duivels Lauwe

Driewerf hoera, in tegenstelling tot onze noorderburen zijn onze jongens tot op heden nog niet uit het WK gekegeld. Binnenkort neemt ons nationale elftal de handschoen op tegen Engeland, wij konden deze buitenkans niet laten liggen en wachten daarom niet tot het weekend is om het 75-jarig bestaan van onze teergeliefde jeugdbeweging te vieren. Op donderdagavond bijten we de spits af met een WK-match op groot scherm. Brullen tegen jongens in korte broek die vaak niet doen van je van hen verwacht, dat lijkt verdacht veel op Chiro, niet?

Vrijdagavond

Nadat de Rode Duivels voor een hopelijk glorieuze prélude gezorgd hebben, gaat het feestweekend vrijdag officieel van start. Begeleid door Harmonie Sint-Cecilia trekken we (WIE ZAL DIT PRECIES ZIJN? IS DAT MET UITNODIGING? ENKEL DE HUIDIGE LEIDING MET HET COMITé VAN 75 JAAR?) naar het gemeentehuis voor een glas en een speech van onze burgermoeder. Om geen gat te slaan in de begroting van Stad Menen gaan we verder aperitieven op Lauwe Plaats met alle oud-leiding. Wie dat wil, kan blijven eten (WAT STAAT ER OP HET MENU?). De avond sluiten we af met een retrofuif, platenboeren van dienst zijn Philippe Seys en DJ Mario.

Lauwlandgames

Patsers en patserinnen aller landen verenigt u! Voor wie helaas te oud geworden is om zich spelenderwijs uit te leven in de Chiro en dat eigenlijk wel jammer vindt, staan er highlandgames oftewel Lauwlandgames geprogrammeerd. U hebt spieren zoals de gemiddelde Temptation Islanddeelnemer hersens heeft? Sinds die keer dat u bent blijven hangen op een sportzender bent u wel vertrouwd met het concept sport, maar verder zegt het u niks? Niet getreurd, ook u zal zich amuseren op de Lauwlandgames. Naast het tornooi zelf zijn er nog twee aparte competities: wie kroont er zich tot ‘de Lauwlander van Lauwe’ en wie blinkt er uit in het bakstapelen?

The Ed Sullivan Quartet

The Ed Sullivan Quartet katapulteert zijn publiek met een set oerdegelijk gebrachte covers van onder andere The Doors, The Kinks en The Beach Boys terug naar de zalige sixties. U weet wel, dat decennium dat bekend staat voor zijn steengoede muziek (de soundtrack van The Sound of music 109 weken in de top 10!) en peace & love (en Vietnam). De heren van het kwartet verdienden hun sporen bij onder andere de punkers van Captain Compost, de indierockers van Unlock dialogue en de Turbo (a)live band. Kortom, het zijn geen groentjes noch een coverband van dertien in een dozijn.

Zanger Jens

Zanger Jens verdient tijdens de week zijn kluiten als hoefsmid en in het weekend smeedt hij menig event om tot een vette party waar u zich kan bevrijden van uw overtollige zuurverdiende centjes. Deze jolige agragiër stond met zijn schlagers al verschillende keren op het podium van Kamping Kitsch, de foute fuif bij uitstek waar marginaal geen scheldwoord maar een compliment is. Zijn show swingt als een tiet, als we ons deze platitude mogen permitteren. Zanger Jens pakt gegarandeerd het publiek in met een keur aan populaire deuntjes, maar oordeel vooral zelf en kom eens langs!

Techworks vs Carlos Baco

Een vaste waarde in Lauwe en omstreken zoals Techworks vraagt weinig uitleg. Wie jonger is dan 35 jaar en Alexander en Klaas nog nooit aan het werk heeft gezien mag zich vragen beginnen stellen over zijn sociaal leven. Wie de beentjes niet losgooit als deze heren er de beuk in zetten, mag zichzelf met recht en reden een stijve hark noemen.

Carlos Baco-> zie Roel, ik heb geen flauw wie dat is en op het internet vind ik niet echt iets terug.

Zondag (The Vanco Brothers + )

Voor de die hard-chirofanaten die op zondagvoormiddag beginnen aan dag 4 ‘rondhangen op Lauwe Platse’ hebben we een iets rustigere act ingepland. Wie de dag ervoor zijn achillespezen verrekt heeft door toedoen van Mr Baco’s beats kan tijdens dit akoestische aperitiefconcert wat flexiumgel frotten zodat hij of zij het einde van de dag haalt. Toen de gebroeders Vanco nog in de baarmoeder dabberden vierde de blues en rock ’n roll zijn hoogtijdagen en dat zullen we gehoord hebben. Deze tsjingeltsjangel is ver van voor uw tijd? Niet getreurd, het duo zal ook nog andere genres coveren.

Als The Vanco Brothers uitgezongen zijn, zal het stilaan tijd zijn om de innerlijke mens te versterken. Het christelijke kantje van de Chiro mag dan wel op de achtergrond geraakt zijn, de hongerigen spijzen vinden wij bij Chiro Oskaarke nog steeds heel belangrijk. Wie dat wil, kan aanschuiven voor warme beenhesp. Met al dat terugblikken en achterom kijken zouden we bijna de huidige generatie chiroleden vergeten. Wij hebben genoeg animatie voorzien voor hen zodat de (groot)ouders op ’t gemak iets kunnen drinken en mijmeren over hun chirotijd. Ook de huidige generatie Chirobjètn zal dit weekend wellicht niet snel vergeten.

Pop-upbar (= bouwbar?)

Beeld u zich de gemiddelde Chirobar in: gammele schragen, tafels met de brokken van het vorige evenement er nog aan, lauwe pinten en vettige glazen. Wel, voor één keer beloven we u iets anders én beters. Met behulp van onze gulle sponsors boksen wij een sfeervolle bar ineen waar het gezellig toeven is. Zeg nu zelf, de Chirocoryfeeën van weleer die speciaal voor dit feestje afzakken naar Lauwe verdienen een vorstelijke ontvangst.

Chiro Expo @ Sint-Bavokerk

75 jaar Chiro Oskaarke, daar gaan we niet licht over. Zomaar een weekend feestvieren zonder stil te staan bij wat die 75 jaar precies betekenen, dat konden we niet over ons hart krijgen. Met behulp van Chiro Nationaal blikken we tijdens deze Expo terug op het verleden van Chiro Oskaarke. Op onze queeste langs de nestors van onze Chiro zijn we genoeg interessant materiaal tegengekomen om een exposé op poten te zetten over 75 jaar Chiro Lauwe. Spring dus zeker eens binnen in de kerk om uzelf of uw (groot)vader te spotten in chiroshort!

Locatie: 
LAUWE PLAATS, LAUWE PLAATS, LauweE-mailadres: 


Telefoon: 
0472 28 43 79

Evenement zoeken