Blues, een merkwaardig fenomeen

Blues, een merkwaardig fenomeen

donderdag 12/12/2019

LEZING EN MUZIEK MET BERT VANDENBERGHE

donderdag 12 december – 19u30 – bib kortrijk

Bij de term ‘Blues’ kunnen we ons allemaal wel iets voorstellen; een Afro-Amerikaan met een geblutste gitaar op een bloedheet katoen-veld, of de alom gekende BB King die z’n gitaar Lucille doet huilen op het podium. Het genre ontstond op het einde van de 19e eeuw, in het Zuiden van de Verenigde Staten als volksmuziek van slaven van Afrikaanse origine. Oorspronkelijk als eenvoudige en ongestructureerde klaagzang combineerde het Afrikaanse muzikale tradities met Afro-Amerikaanse werkliederen, spirituals en gospels.
Hoe dit primitieve genre zich ontwikkelde tot ‘urban-blues’, met meer structuur en een vast en herkenbaar maten-en harmoniestramien, komt Bert Vandenberghe ons vertellen. Aan de hand van typische geluids-en muziekfragmenten schetst hij de geschiedenis en ontwikkeling van muziek en de impact daarvan op de mens, en wordt aangetoond hoe blues de grondslag vormde voor talrijke nieuwe muziekgenres, en de basis werd van de populaire muziek van de 20e eeuw

Bert Vandenberghe (Oostende 1945) was hoogleraar fysica aan de Gentse universiteit. Na zijn pensionering kon hij zich voltijds wijden aan zijn hobby’s: luchtvaart, het schrijven van thrillers en muziek. Hij was basgitarist in diverse groepen (o.a. Amazing Bear rond Marc Van Renne en het bluestrio Grumps). Hij geeft regelmatig voordrachten over zijn hobby’s: bluesmuziek en luchtvaart.

PRAKTISCH
€ 5 / € 3 (-26 jaar) / gratis via UiTpas omruilvoordeel
vooraf inschrijven via UiT in Kortrijk, ter plaatse in de UiTwinkel of telefonisch op 056 23 98 55

MUZIEKBOUTIQUE
MuziekBoutique is een programma rond, over en mét muziek, waar kenners en liefhebbers luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep, componist. Voor al wie houdt van muziek en interesse heeft in anekdotes of gewoon van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten. Wie daarna meer wil kan terugvallen op de rijke muziekcollectie van Bibliotheek Kortrijk.

www.kortrijk.be/bibliotheek/muziekboutique

Locatie: 
centrale bibliotheek kortrijk, Leiestraat 30, KortrijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
056277547

Evenement zoeken