Beelden- en Poëzieroute Lo-Reninge 2017

Beelden- en Poëzieroute Lo-Reninge 2017

zaterdag 08/07/2017 tot zondag 10/09/2017

Naar jaarlijkse traditie organiseert VVV Lo-Reninge een beelden- en poëzieroute tijdens de zomermaanden. Vanaf 8 juli t.e.m. 10 september 2017 kunnen zowel fietsers als wandelaars het mooie landschap en het waardevolle erfgoed van Lo-Reninge ontdekken en onderweg een brok cultuur voorgeschoteld krijgen.

 De tentoonstellingen zijn ook dit jaar opnieuw gratis en in het VVV-kantoor kan een kaartje met de omlopen en wat uitleg bij de werken worden afgehaald.

 “Wat is Kunst?” zong Stijn Meuris al begin jaren ’90 vol overgave bij zijn toenmalige band Noordkaap.  Een vraag met vele antwoorden. Al jaren zorgt Lo-Reninge met de beeld- en poëzieroute voor een kunstzinnig bezoek aan één van de meest poëtische stadjes van onze mooie Westhoek. Monique Sansen is de bezielster van dit jaarlijks evenement en slaagt er jaar na jaar in om een ideale combinatie te vinden tussen ontspannend genieten en dynamisch ontdekken.

 De beelden- en poëzieroute kreeg vorig jaar een herwerking en vervelde tot een innoverend concept waarbij niet alleen kunstenaars de kans kregen om te tentoonstellen maar waarbij ook inwoners van de stad zich ontpopten tot heuse kunstenaars. De nestkastkunst kreeg dan ook heel wat positieve reacties zowel in de pers als door de bezoekers van het evenement.

 Het was een hele uitdaging maar een aantal krijtlijnen hebben geleid naar de keuze van het thema voor 2017.

 De natuur blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie. Met de wilg valt de keuze op een sterkhouder binnen de bomenwereld in de Westhoek. Meteen is er een connectie met de wilg als symbolische waterdrager voor de ijzervallei.

 Maar er is meer… in 2016 mobiliseerde de VVV heel wat organisaties, scholen en particulieren om mee kleur te geven aan Lo-Reninge. Dit resulteerde in een regio vol kleurrijke nestkassen. Iedereen kunstenaar is in 2017 nog een belangrijker gegeven.

Opnieuw is er samenwerking met de scholen, de academie, de Lovie maar nu zijn ook verschillende verenigingen op de kar gesprongen. Onder impuls van de VVV resulteerden een resem workshops in unieke stukken die op het parcours te bewonderen zijn.

Lo-Reninge blijft één van de voornaamste actoren binnen de verschillende routes. Bij het opmaken van het concept en de routes staan de sterk toeristische elementen van de stad op het voorplan. Het decor waarin de routes opgaan is voor ons misschien dagdagelijkse realiteit maar voor de bezoeker des te meer een troef om deze regio te bezoeken.

 KUNST MET DE WATERDRAGER VAN DE IJZERVALLEI

Al van in de oudheid worden twijgen van wilgen (ook wel bleeslatten of wilgentenen genoemd) gevlochten om manden te maken, schuttingen op te trekken, decoratieve elementen te maken of voor andere doeleinden

Wilgentenen zijn hot, ze duiken opeens overal op. Als natuurlijk ogende gevlochten schuttingen en afscheidingen in de tuin. Als gevlochten frames om planten en groente tegenop te laten klimmen. Als speelhuisje, gevlochten kunst en als puur natuur-prieel. Wilgentenen zijn de  waterloten van wilgen, die door hun lengte en soepelheid heel geschikt zijn om te vlechten.

Naast de toepassing voor de weg en waterbouw zijn de wilgentenen ook uiterst interessant voor de kunstenaars. Omdat de wilgentenen zo buigzaam zijn maken ze er de mooiste kunst werken van!

Ontdek langs deze route de creaties van onze jeugdige inwoners en van onze plaatselijke verengingen van Lo-Reninge. Met hulp van Regionaal landschap IJzer en Polders en van Heidi Van Zele van ’t Wilgenteentje uit Langemark-Poelkapelle creëerden zij prachtige sculpturen. Er is eveneens een leuk project uitgewerkt door de mensen van Aurelia (De Lovie).

NOORDOVERWANDELROUTE: Keramiek is een fascinerend materiaal

 Het woord ‘keramiek’ komt van het Griekse woord keramos, dat staat voor leem, pottenbakkersklei ofwel ‘werk gemaakt van aarde’.  Er werden oude keramische vondsten van meer dan 3000 jaar oud! gevonden. Inmiddels heeft keramiek een veel bredere betekenis gekregen.
Als we nu aan keramiek denken, dan denken we niet alleen aan potten, serviezen, tegels of aan de wasbakken en toiletpotten in ons eigen huis.  Vandaag de dag wordt keramiek ook in boren, tandprotheses, aardewerk, isolatoren, sanitair, tegels, messen en pannen gebruikt

Maar ook in de creatieve kunst wordt gebruik gemaakt van keramiek en deze kunt u nu ontdekken in de verschillende binnen locatie langs de Noordoverroute.

Bijzonder aan deze editie is dat we ruw talent een podium willen bieden. Kunstenaars die zichzelf nog aan het vormen zijn en hun eigen weg zoeken binnen de grote kunstwereld. Hiervoor werken we samen met enkele lokale kunstacademies en hun cursisten. Zo worden werken tentoongesteld van cursisten uit de Kunstacademie van Poperinge en van WAK Koksijde.

Naast keramiek  is er  uiteraard ook ruimte voor sculpturen en andere beeldende kunst die de routes de nodige invulling zullen geven. Volgende kunstenaars stellen hun werken tentoon langs zowel de wandelroute als de fietsroute: CAMPS LEO – CLEMENT JAN – COOL ALAIN – GEERS LAURENT – GRYSON GUIDO – JEFFRIE –KASPER -SENTSE JOKE – TURCK MARIANNE – VANDENBUSSCHE BERTOLD  VANDENDRIESSCHE DANIEL – VANDEWALLE KOEN – LAMBRECHT SABINE

Meer info: VVV Lo-Reninge, Markt 17a, 8647 Lo-Reninge – www.lauka.beinfo@lauka.be – 058 28 91 66

Locatie: 
, , LoWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
058/ 28 91 66

Evenement zoeken