Alfred den Ouden – Geëngageerd

Alfred den Ouden – Geëngageerd

zondag 05/02/2023

Alfred den Ouden, geëngageerd.

Zondag 05 feb 2023 vanaf 11.00 u.

 Alfred den Ouden: “Niets moeilijker dan iets over jezelf schrijven, vooral wanneer er zoveel belangrijkere dingen rondom je heen gebeuren.

Vraag mij bijvoorbeeld: “Waarom zing je zoveel anti-oorlogsliederen”. Simpel, omdat ik dat met de paplepel ingegoten ben.

Bij vrienden van me hangt er een spreuk op de deur:’ Ik ben van na de oorlog en ik zou graag hebben dat dit zo blijft.’ Voor mij is daarmee eigenlijk alles gezegd. Ik ben effectief van juist na de 2de wereldoorlog en heb van mijn ouders genoeg horen vertellen over al die ellende.

Gelukkig brachten mijn ouders me nog iets anders bij, een schat aan Nederlandstalige liederen die ik met de jaren, naast het folk repertoire omzette in een compleet ‘kleinkunst’ repertoire.

In ’63 ontmoette ik stomtoevallig, als piepjong mannetje die 3 akkoorden kon spelen, de grote Pete Seeger. Vanaf toen ging het bergaf met de sport en omhoog met de muziek. Door de muziek en vooral door de repertoirekeuze van Seeger leerde ik de teksten en muziek kennen van mensen als Tom Paxton, Phil Ochs, Malvina Reynolds, Bob Dylan, Woody Guthrie enz.

Later ontmoette en leerde ik mensen en generatiegenoten als Bert Jansch, Nick Drake, Luke Kelly, Derroll Adams, Eric Bogle en vooral, Martin Carthy en Wannes van de Velde kennen. De laatste leerde me, of liever gezegd verplichte me bijna, om in mijn eigen taal te zingen en te schrijven. Toen het niet rap genoeg ging naar zijn zin schreef hij ze voor me.

In 1978 speelden we samen in het eerste grote vredesconcert in de Westhoek ”Nooit brengt een oorlog vrede”. Sindsdien ben ik lang bezig geweest met deze thematiek in mijn repertoire en speelde in verschillende vredesconcerten in Passendale, met voor mij als hoogtepunt “Songs of Peace”, en talloze schoolconcerten, waarvan voor Jeugd en Vrede voor wie ik het de theatermonoloog ” Kom vanavond met verhalen schreef en speelde.

In de jaren ’80 stond ik naast Wannes en veel andere folkvrienden in de Yslandsuite, een overgetelijke herinnering die nog lang blijft nazinderen.

Toen ik in 1975 startte met Dranouter folkfestival was het dan ook niet moeilijk om een keuze te maken uit de talloze artiesten die ik in al die jaren had leren kennen, genoeg om 12 edities te vullen, toen heb ik de fakkel door gegeven. 

Naast de voorliefde voor de eigen taal en het engagement kwam ik in Vlaanderen en Frans Vlaanderen, ook meer in contact met de oude traditie van eeuwen ver welke altijd in mijn repertoire aanwezig zal blijven. Hedendaagse en oudere poëzie hebben mij ook altijd geboeid. Veel gedichten komen en kwamen bij mij dikwijls over als liederen waarbij ze de muziek vergeten waren. Dan maar zelf gemaakt dus. Eén van mijn grote voorbeelden bij de ‘singer- songwriters’, Woody Guthrie zei ooit: “Het is de morele plicht van een folksinger om de mensen te laten horen en begrijpen wat er allemaal gebeurd in de wereld”.

In mijn optredens moet je dan ook niet verwachten dat ik me aan één thema vastplak, Er was en is zooo véééél te vertellen en te zingen.”

Tot zover Alfred den Ouden. Eind de jaren 60 was Alfred regelmatig te gast in de Shokbar in Harelbeke. Velen zullen zich dat nog herinneren.

 

Praktisch:

Datum: zondag 5 februari 2023 vanaf 11:00 u. Deuren gaan open om 10:30 u.

Inschrijven: graag via hv.kortrijk@proximus.be of 0486/312897.

Inkom: leden HV Kortrijk: 6,00 €, niet-leden: 10,00 €

Locatie: 
Mozaïek, Overleiestraat 15a, KortrijkE-mailadres: 


Telefoon: 
0486/312897

Evenement zoeken