100 jaar Talbot House

100 jaar Talbot House

vrijdag 11/12/2015 tot dinsdag 15/12/2015

Zaterdag 12 december:

Op zaterdag 12 december volgen de premières elkaar in sneltempo op. In de concert hall van Talbot House wordt die dag voor het eerst de film An extraordinary man in the Every Man’s Club getoond. Voor die film halen we alles uit de kast en worden de ‘laatste getuigen’ met verhalen over Talbot House en Philip ’tubby’ Clayton, de oprichter van deze Every Man’s Club, geïnterviewd. Aangezien deze charismatische man op 12 december zelf zijn verjaardag vierde, is de datum ook van symbolisch belang. Na de première valt de film nog geruime tijd te bekijken in de Ast van Talbot House, waar ook de na-oorlogse verblijfplaats van Philip Clayton werd heringericht. Het meubilair van deze kamer werd speciaal voor deze gelegenheid geschonken aan Talbot House. Dit nieuwe luik in ons verhaal dient een insteek naar onze eigen tijd en de toekomst te worden die bezoekers aan het denken zet alvorens het Huis te verlaten.

Om elke dag in deze evenementenweek te spiegelen aan hetzelfde moment honderd jaar eerder houden we op deze zaterdag overdag ook een winkeltje open in de Middle Room van Talbot House, waar honderd jaar geleden souvenirs aan soldaten werden verkocht. In deze pop-up store zullen bezoekers en vrienden van het huis de mogelijkheid krijgen een Talbot House roos te kopen, een unieke bloem die qua uitstraling heel wat mee heeft van een klaproos en speciaal gekweekt werd met oog op de honderdjarige verjaardag van het Huis. Wie een van deze bloemen koopt schenkt de opbrengst rechtstreeks aan de Club.

’s Avonds willen wij deze levendige dag afsluiten in onze tuin, waar in een verwarmde tent een concert zal plaatsvinden onder leiding van Dirk Coutigny, intendant van het Symfonieorkest van Vlaanderen. Ook in deze sfeervolle afsluiter schuilt een knipoog naar het verleden want op 12 december 1915 vond een – eerste – muzikaal optreden plaats te Talbot House.

Zondag 13 december:

Aangezien Talbot House naast een historisch huis ook een museum is koppelen wij aan onze verjaardag graag een educatief element. Op zondag 13 december wordt een gloednieuwe museumtour voor onze Story Tablets voorgesteld die de komende jaren onze standaardrondleiding dient te worden. Dankzij steun van de Vlaamse overheid belooft deze tour het potentieel van de digitale gidsplatformen ten volle te benutten. Ook in deze tour kan de nadruk op het internationale worden gelegd en gekozen worden voor het verhaal van een Canadees, een Nieuw-Zeelander, een Chinees, enz.

Zondag sluiten wij – samen met vele anderen – af onder de Menenpoort in Ieper tijdens de Last Post, waar voor de 100-jarige herdenking van Talbot House een krans zal worden neergelegd en waar de Toc H lamp, symbool van de vereniging, een speciale plaats zal innemen in de hele ceremonie.

Maandag 14 december:

Maandag houden we het rustig en sereen. Aangezien op de morgen van 14 december 1915 het eerste ontbijt voor gasten plaatsvond te Talbot House organiseren wij een uitgebreide brunch waarop enkele levensechte Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog (re-enactors) aanwezig zullen zijn.

Later die dag gaat ons historisch gastenboek officieel online. In deze online zoekmachine kan iedereen op zoek gaan naar sporen van familieleden of kennissen die Talbot House bezochten tijdens de Oorlog. Van elke persoon in onze database zal je ook het aan die figuur gekoppelde tekst- en beeldmateriaal uit het archief digitaal kunnen raadplegen. Denk aan scans van dagboekfragmenten, brieven, tekeningen en fotomateriaal. Bezoekers die op maandag te Talbot House aanwezig zijn krijgen als eerste de mogelijkheid om op onze lokale kiosk dit gastenboek te doorzoeken.

Dinsdag 15 december:

Het hoogtepunt van de verjaardagsweek vindt plaats op dinsdag 15 december. In 1915 sliepen op die dag voor het eerst twee officieren te Talbot House waardoor de datum jaren verkeerdelijk aanzien werd als dé verjaardag van Talbot House.

In 1921 werd op het verjaardagsfeest van het Huis in het Grosvenor House te Londen, waar zo’n 1500 gasten aanwezig waren, een document opgesteld waarin aan de toekomstige vrienden van Talbot House gevraagd wordt om op dezelfde dag in 2015 de tekst die zij neerpenden te reciteren en een tweede maal te ondertekenen. Het document dat ze daartoe opstelden noemden ze de ‘round Robin’. Het werd een brief die iedereen, zoals het in Talbot House hoort zonder onderscheid van rang of waarde, kon ondertekenen. In de loop der jaren raakte dit document echter verloren. Aangezien wij zo goed mogelijk aan de wens van onze voorgangers tegemoet wilden komen organiseerden we reeds in 2013 een twee jaar durende wedstrijd waarin we alle bezoekers van Talbot House uitnodigen ons mee te helpen zoeken naar dit waardevolle stuk. Wie de ‘round Robin’ vindt en aan Talbot House doneert krijgt daar maar liefst 1000 euro voor !

Of het originele document nu terug wordt gevonden of niet, op 15 december nodigen wij al wie het Huis genegen is uit om ons te vergezellen in de zolderkapel. Hier zal in samenspel met de All Hallows kapel te Londen, waar Tubby na de Oorlog predikant was, een mis plaatsvinden. Via een projector met Hd-Webcam zal een live-verbinding tussen beide plaatsen tot stand worden gebracht waardoor bepaalde delen van deze mis gedeeld kunnen worden met de vele vrienden van het huis in Engeland én omgekeerd. Na de mis gaan we over tot het reciteren en ondertekenen van het nieuwe document. Hierbij speelt de live-verbinding nog steeds een belangrijke rol aangezien ook in All Hallows bezoekers de mogelijkheid moeten krijgen hun naam te vereeuwigen op een nieuwe Round Robin. De bedoeling is als het ware een digitale spiegel te creëren waarbij men tijdens het ondertekenen voor zich de persoon ziet die op de andere plek ondertekent. Intussen gaat ook een website online waarop mensen 24 uur lang een digitale Round Robin kunnen ondertekenen. Op die manier willen we het document, Talbot House én de boodschap die wij willen uitdragen een internationale uitstraling geven en iedereen de mogelijkheid geven hun naam vereeuwigd te zien in de archieven van het Huis. De bedoeling is al deze namen nadien in een gedenkplaat te verwerken die in het Huis kan worden tentoongesteld.

Locatie: 
Talbot House, Gasthuisstraat 43, PoperingeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
057 33 32 28

Evenement zoeken