100 jaar ANZAC Day

100 jaar ANZAC Day

zaterdag 25/04/2015

Wanneer het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ op 25 april 1915 landt op het Turkse schiereiland Gallipolli, begint voor hen de Eerste Wereldoorlog. ANZAC Day herdenkt jaarlijks de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar zal ANZAC Day op heel wat wereldwijde aandacht mogen rekenen want op 25 april 2015 is het exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog startte voor de ‘Anzacs’.

Dawn Service
In Zonnebeke start de herdenking van ANZAC Day ’s morgens vroeg om zes uur met de traditionele Dawn Service op Buttes New British Cemetery in Polygon Wood. Heel wat Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten kregen hier hun laatste rustplaats. Tijdens de ingetogen dienst komt de zon op, wat zorgt voor een unieke sfeer. Dit verwijst ook naar The Rising Sun badge, die verbonden is met het verhaal van de ANZAC troepen.

De Dawn Service heeft een symbolische betekenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de soldaten altijd gewekt in het donker, net voor ‘the dawn’ of de start van de dag. Net voor zonsopgang was immers het ideale moment om aan te vallen en daarom moesten de soldaten op hun hoede zijn. De Dawn Service wordt jaarlijks door heel wat mensen bijgewoond waaronder tal van prominenten. Na de Dawn Service wordt er een ontbijt aangeboden (inschrijven verplicht via www.inschrijvingen.zonnebeke.be – € 5). Aansluitend is er een Australische plechtigheid op Tyne Cot Cemetery.

GoneWest concerten
ANZAC Day wordt dit jaar afgesloten met twee GoneWest concerten (cultureel herdenkingsprogramma Provincie West-Vlaanderen) van The Veils (UK) en Daniel Lanois (CAN). Op zondagavond sluit Gurrumul (AUS) het weekend af. Al deze artiesten hebben Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese roots en maakten in opdracht van GoneWest nieuwe composities rond Wereldoorlog I en Anzac Day. Honderd jaar na datum brengen ze dit nieuw werk in première op het kasteeldomein van Zonnebeke.

Locatie: 
Buttes New British Cemetery (Polygon Wood), Zonnebeke, Lange Dreve, ZonnebekeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
051770441

Evenement zoeken