Open Kastelendag

Open Kastelendag

maandag 09/06/2014

Op Pinkstermaandag 9 juni vindt er voor het eerst een Open Kastelendag plaats in het kasteel Wijnendale en Ravenhof in Torhout en Kasteel van Rumbeke in Roeselare. Het idee komt uit Nederland, waar de Stichting Kastelen dit evenement al voor de zevende keer organiseert. In West-Vlaanderen is dit een eerste initiatief van een netwerk dat recent door enkele kastelen met een publiekswerking werd opgericht. Het thema voor deze eerste editie is genealogie.

 

Kasteel Wijnendale

Kasteel Wijnendale

Kasteel Wijnendale was van de 11de tot de 15de eeuw het kasteel van de graven van Vlaanderen. Nadien kende het een opeenvolging van eigenaars die niet zonder slag of stoot verliep. De stempel die ze op onze streek hebben gedrukt is tot op vandaag nog sterk zichtbaar. Ook de rol van de rentmeesters en hun invloed op het reilen en zeilen in Torhout wordt belicht. Vandaag wordt dit kasteel bewoond door de familie Matthieu de Wynendaele.

Praktische info:

 

Kasteel Ravenhof

Kasteel Ravenhof

Kasteel Ravenhof is gebouwd op de restanten van een motte in het oudste deel van  Torhout. In de stambomen van de diverse eigenaars ervan leest u de geschiedenis van de stad. Ook de stambomen van de Torhoutse pottenbakkersfamilies worden hier toegelicht. Vandaag huisvest dit kasteel het Museum Torhouts Aardewerk en Toerisme Torhout.

Praktische info:

 

Kasteel van Rumbeke

Kasteel van Rumbeke

In het kasteel van Rumbeke stond volgens de legende de wieg van Vlaanderen. Het kende in zijn vijf eeuwen geschiedenis weinig verbouwingen en werd in een opmerkelijke staat bewaard. Deze tijdsspanne werd overbrugd door slechts 2 families. Momenteel wordt het kasteel bewoond door de beroepsorganisatie van autocar- en autobusondernemers van West-Vlaanderen.

Praktische info:

Evenement zoeken