OdieC – een speelgoedvoorstelling van Theater De Kreet

OdieC – een speelgoedvoorstelling van Theater De Kreet

zaterdag 02/04/2016

Een tafel met vier bureaulampen, twee gekleurde Curverbakken met daarop een viskom, een projectiescherm en overal speelgoed, veel speelgoed. Meer hebben Marc Reynaerts en Alain Ongenaet (beiden ex-Theater Taptoe) niet nodig om de volledige Odyssee te vertellen, van de ontvoering van Helena uit Athene, over de Trojaanse Oorlog tot en met de avonturen van Odysseus tijdens zijn terugkeer naar Athene.

Meesterverteller Reynaerts speelt overtuigend de meeste hoofdrollen. Alain Ongenaet is een duiveltje-doet-al. Naast klank en licht figureert hij in de meeste bijrollen. De Barbie-Helena is niet meteen de meest originele idee van de productie, maar verder zit de voorstelling vol plezante vondsten. Speelgoedsoldaatjes uit de Tweede Wereldoorlog zijn het leger van Athene dat ten oorlog trekt. Het paard van Troje wordt gemaakt uit een oude blokkendoos op wieltjes met de kop van een houten paard. Troje is een oud speelgoedkasteel dat op het scherm uitvergroot wordt door een videocamera.

In “OdieC” wordt heel functioneel gebruik gemaakt van camera’s. De storm die Odysseus doet wegdrijven van Athene is de gefilmde viskom waar aan geschud wordt door Poseidon, zijnde Alain Ongenaet, met duikbril en een eetvork als drietand. Ook wordt hij Cycloop, staand op een klein groen tapijtje als zijn eiland, met zijn voeten door de camera uitvergroot tot die van een reus. Met één oog afgedekt, mimeert hij voor de lens die enkel zijn ene oog en zijn mond in beeld brengt, de teksten van de reus, uitgesproken door Marc Reynaerts. De grot met de voedselopslagplaats van de reuzen is een brooddoos waarin het opnametoestel op zoek gaat naar het voedsel. 

Tussen de verschillende scènes door krijgen we de zoon van Odysseus in beeld, die met zijn smartphone zijn vader probeert te bereiken en ermee chat. Het is een plezant idee om het verhaal door te trekken naar de dag van vandaag. En het gaat vooruit. In net geen 55 minuten krijgen we het hele mythologische verhaal verteld zonder dat de voorstelling ook maar ergens gaat vervelen.

Hebben we dit allemaal al niet eerder gezien? Natuurlijk wel, maar de kracht van deze voorstelling is dat 1 + 1 plots meer dan 2 wordt. André Vermaercke zorgde voor een mooie hertaling van het Odysseus-verhaal en haalde als regisseur het maximum uit zijn spelers. De hand van Luk De Bruyker is duidelijk voelbaar in de enscenering en het figurenspel. De muziek van Philippe de Chaffoy is heel doeltreffend en verhoogt de sfeer van de voorstelling.

 

 

Locatie: 
OC d'Iefte, Hoogstraat 122, DeerlijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
056 71 89 81

Evenement zoeken