Kruimels, Op zoek naar een toekomst

Kruimels, Op zoek naar een toekomst

zaterdag 30/06/2018

Vanaf zaterdag 30 juni is ‘Kruimels, Op zoek naar een toekomst’, het boek dat Rino Feys schreef over de dagelijkse gang van zaken in een kringloopwinkel in de regio Zuid West-Vlaanderen waar hij werkt, beschikbaar in de boekhandel en in de kringloopwinkels van Zuid West-Vlaanderen.

De titel verwijst naar de kruimels van tafel, oftewel datgene we niet meer nodig hebben en gratis weg kunnen geven waardoor een organisatie als de kringloopwinkel ondertussen reeds tientallen jaren in staat is om honderden mensen uit de regio in de sociale economie te werk te stellen.

Ondertitel: ‘Op zoek naar een toekomst’.
De verhalen gaan over onze inlanders: Melanie, Jelle, Mike, Luc, Mario en Nancy. Artikel zestig noemt men hun statuut bij het OCMW, wij spreken van leerwerknemers. Voor ze bij ons terecht komen hebben ze vaak al een hobbelig parcours afgelegd. Maar hier krijgen ze de kans dat verleden van zich af te schudden en opnieuw te beginnen. Hun traject duurt, afhankelijk van hun leeftijd, minimum een jaar. Tijdens dat jaar proberen we ze voor te bereiden op een nieuwe start in de maatschappij in de hoop dat ze door kunnen stromen wat jammer genoeg veel te weinig het geval is.

Over onze nieuwkomers: Wahid uit Irak, Feysal uit Somalië, Mahmoud uit Afghanistan, Bilal uit Syrië, Djetenin uit Ivoorkust. Te snel wordt aangenomen dat deze mensen hier uit vrije wil zijn. Alsof ze hun vrienden en familie zomaar in de steek lieten, en vanuit het niets een dure, levensgevaarlijke reis ondernamen naar bestemmingen waar ze niet welkom zijn. Als je met hen praat, hoor je dat ze niet liever willen dan zo snel mogelijk terug te kunnen keren. Omdat we het geluk hebben dat onze generatie — en vaak ook de generatie voor ons, geen oorlog hebben meegemaakt — kunnen we maar weinig begrip opbrengen voor het drama dat deze mensen met zich meedragen. Maar ik herinner me nog levendig de verhalen van mijn grootmoeder: hoe ze hun hele hebben en houden op een kar verzamelden en vertrokken. Een deel van de familie is na de oorlog in Frankrijk gebleven.
Al onze mensen hebben een en ander meegemaakt voor ze bij ons terechtkomen. Spectaculaire maar ook schrijnende verhalen die erom smeken om verteld te worden.

Maar het gaat ook over de goederen die er binnenkomen: hele inboedels uit een teloor gegane wereld, afkomstig van zolders en uit huizen waar de digitalisering nooit doorgedrongen is. Maar net zo goed nieuw materiaal, designmeubelen, Ikea kasten, nog in de verpakking.

Over het uiteenlopende scala aan klanten die er gaat winkelen; de fabrieksdirecteur, de antiquair, de bejaarde dame uit de straat die tot driemaal daags langskomt en voor wie de kringloopwinkel één van de weinige verzetjes is, de hippies en de hipsters, het gezinnetje dat van de andere kant van de wereld komt.

Langzaamaan verschijnt het grotere plaatje.
Het boek verschijnt in eigen beheer en werd geredigeerd door de auteurs Mieke De Loof en René Broens.

‘Ik ben aan het lezen in je boek, en dat doe ik met zeer veel genoegen: je schrijft uitstekend Nederlands, je bouwt je verhalen doeltreffend op, je steekt er vaart in, je weet te ontroeren zonder melig of sentimenteel te zijn, je bent geestig zonder in grolligheid te vervallen. Ik geloof je woord na woord na woord. Het leest als een roman!’ Christophe Vekeman

Locatie: 
, , KortrijkE-mailadres: 


Telefoon: 
+32486398656

Evenement zoeken