boekvoorstelling ‘Reisadvies negatief’

boekvoorstelling ‘Reisadvies negatief’

woensdag 11/03/2015

De titel ‘Reisadvies negatief’ verwijst eveneens naar het advies dat Buitenlandse Zaken verstrekt. Ondanks het feit dat de burgeroorlog in Angola sinds 2002 afgelopen is, raadt Buitenlandse Zaken nog altijd niet-essentiële reizen naar Angola af. Ook voor D.R. Congo, D. Congo, in mindere mate Gabon en Kameroen krijgt de reiziger de raad de reis zorgvuldig voor te bereiden en waakzaam te blijven.

Flaptekst
Niet alleen door het uitermate interessante avontuur, maar ook door de beeldende schrijfstijl waant de lezer zich als stille getuige mee op reis door Afrika. De liefde voor het continent is soms ver te zoeken. Zeker wanneer de overlanders, Ryanne en Robbert, in Angola aangehouden worden voor een ongeval waar ze niks mee te maken hadden, wanneer de Unimog door de slechte staat van de wegen breuk na breuk oploopt, of wanneer Ryanne besmet werd met malaria. Kortweg, ‘Reisadvies Negatief’ draagt de stempel van Ria Anyca, hier en daar ironisch en laconiek, maar ook onderhuids zeer gevoelig en beeldrijk

Fragment uit het boek
Een onnatuurlijke stilte is onze metgezel. En toch zijn ze er, de wezens van het regenwoud, onzichtbaar voor de rovers van hun leven. Vanuit het halfduister spieden ze de track af. Ze intimideren gesteund door hun solide partners in crime, de oeroude bomen. Hun weelderige kruinen sluiten het daglicht buiten. De zwoele lucht bemoeilijkt het ademen. De truck duwt de takken opzij. Nijdig halen ze uit en laten menige kras achter. Ook de armendikke wortels laten zich niet onbetuigd. De truck overwint het hindernissenparcours, langzaam maar zeker. In de middle of nowhere hangt een bord. Don’t touch mammals. ‘Ebola zone’ The point of no return. De geladen sfeer bedrukt ons gemoed. Er hangt iemand in een boom. Ongeloof. Onthoofd? Een kind? Neen. Een aap. Ik gruwel en kan mijn blik niet losrukken. Zo menselijk! Shockerend! Geen hut te bespeuren, geen mens te zien. Het beeld brandt in ons netvlies. We houden niet halt. Het spaarzame daglicht wordt nog iets flauwer, de atmosfeer dreigender. Twee hutten langs de rand van de track vormen een kampement. De aanwezigheid van mensen zorgt eventjes voor ontlading. We zijn welkom voor de nacht. Een drankje kunnen we krijgen. Voor een maaltijd zijn de bewoners niet op bezoekers voorzien. Ik ben er niet rouwig om. Ze koken viande de brousse, een verzamelnaam voor oerwoudwezens. Het beeld van de aap spookt nog teveel door mijn hoofd.

Locatie: 
De Brugse Boekhandel, Dyver 2, BruggeWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0499 73 15 75

Evenement zoeken