Afspraak met de geschiedenis

Afspraak met de geschiedenis

zondag 26/04/2015

26 april 2015
Erfgoedwandeling in Bekegem, afspraak met de geschiedenis.

In 2015 is Bekegem “Dorp in de kijker” of “Dorp van West-Vlaanderen”. Op 26 april nodigen we iedereen uit naar de erfgoedwandelingen.

Bekegem heeft een glorieus verleden. Die dag wordt een tipje van de sluier opgelicht. We tonen een stukje onbekende geschiedenis.
Enkele onderwerpen:
• De plaats waar in 1887 “Manten Krikke” werd vermoord.
• Een vroeg-middeleeuwse kapel van St Laurentius. Er liggen mensen begraven.
• 900 jaar geleden werden in de “Oude Vijver” karpers gekweekt. Hier woonde ook “Jules Sleppe”. Hij schoot dwars door zijn voordeur een kip dood. Hij dacht dat het inbrekers waren.
• Over de bossen van Bekegem hangt nog iets geheimzinnigs. Diep in het bos woonde de 16-jarige Medard Maes. Hij stierf tijdens de eerste wereldoorlog toen in Vladslo een bom ontplofte in een groep jonge werklieden. Er was een concentratiekamp voor Italiaanse en Franse krijgsgevangenen en nabij de Boskapel was een grenspost op de grens tussen het “Marinegebiet” en het “Operationsgebiet”. Er was ook een vliegveld en in het kasteel logeerden officieren.
• Na de Romeinse periode werd de gehele kuststreek overstroomd door de zee. Het water kwam tot aan de Zeeweg.
• Te “Watervalle” werden goederen uitgevoerd. Er was een tolkantoor waar hout, graan,vis en gagel om bier te brouwen werden getaxeerd. Deze goederen werden vanuit Zerkegem, Zedelgem en Aartrijke aangevoerd in trekschuiten al over de “Gouden Ossevaart” en de Bourgognebeek.
• In de Merovingische periode stond hier een galg en van hieruit vertrokken, op het eind van de tweede wereldoorlog, iedere avond de tanks van de “4de Canadese Pantserdivisie” in kolonne richting Moerbrugge.
• Nabij de woning van August Cobbaert stond tot 1600 een andere St Laurentiuskapel. Zijn woning was eeuwen lang een herberg-brouwerij en 300 jaar geleden dansten de jongelui hier op de zolder. We vertellen hier ook het verhaal van Florimond Cobbaert. Hij sneuvelde in Zomergem op 30 oktober 1918.
• Café “Den Elder”.
• Het “Huttestick” en het beleg van Oostende.
• Een middeleeuwse brouwerij op een plaats waar veel Romeinse scherven werden gevonden.

Er is een wandeling van ongeveer 5 km. Op zeven plaatsen staan er gidsen om uitleg te geven. Er kan de hele dag gewandeld worden (7u30 tot 16u). De wandeling is bewegwijzerd: Dorpstraat, Duineweg, Doornhoekstraat, Zeeweg, Leegestraat. We starten aan de kerk. In de voormiddag is er mogelijkheid tot ontbijt. Het geheel wordt georganiseerd door mensen uit Bekegem en de Landelijke Gilde.
Wie een ontbijt wenst halverwege de wandeling, kan kaarten aankopen door storting op rekening van Landelijke Gilde Eernegem-Bekegem BE25 7385 0200 0482 met vermelding ‘ontbijt + het aantal kaarten’. Volwassenen € 8, kinderen € 5 of telefoon naar John Decoster (johndecoster1@telenet.be – 0479 977472)

Locatie: 
geschiedeniswandeling, , BekegemWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
059/290815 of 0478/533178

Evenement zoeken