20 jaar Kortrijks Vocaal Ensemble: ACTUS TRAGICUS – J.S. Bach & PLAINTE – D. Glorieux

20 jaar Kortrijks Vocaal Ensemble: ACTUS TRAGICUS – J.S. Bach & PLAINTE – D. Glorieux

zaterdag 10/11/2018

Het Kortrijks Vocaal Ensemble bestaat in het jaar 2018 twintig jaar.
Het heeft een verleden waarin de barokmuziek hoofdzakelijk op het programma stond.
Grote meesterwerken tot kleine, soms vergeten pareltjes, werden met aandacht voor de uitvoeringspraktijk gebracht.

De laatste jaren werd er ook meer tijd uitgetrokken om  het hedendaags koorrepertoire te verkennen.
Voor het ‘verjaardagsconcert’ willen we verleden en toekomst met elkaar combineren.   We kijken terug en ook vooruit.

Daarvoor staat op het programma de wondermooie cantate ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’, of Actus Tragicus van J.S. Bach. Die willen we combineren met een werk dat naar de toekomst kijkt, hedendaags werk gebaseerd op Bach’s cantate.

Thematiek hoeft niet gelijklopend te zijn maar we willen wel een identieke bezetting in koor, soli en orkest. Voor het hedendaags werk hebben we de componist Diederik Glorieux gevraagd.
Diederik is net zoals het Kortrijks Vocaal Ensemble van Kortrijk. Hij is van opleiding blokfluitist en dus zeer vertrouwd met de barokmuziek.  Op vandaag componeert hij niet zonder succes hedendaags werk.

Drie argumenten die wat ons betreft een mooi geheel vormen voor deze keuze.

 ACTUS TRAGICUS  – J.S. BACH

De Cantate BWV 106 Gottes Zeit is die allerbeste Zeit is een van de eerste cantates geschreven door Bach. De cantate vormt qua stijl, stemvoering, instrumentale bezetting, compositie en theologische inhoud een breuk met Bach’s voorgangers en tijdgenoten.  Hier blijkt dat Bach op jonge leeftijd grensverleggend was binnen een grote traditie bij het componeren van cantates.

Dit werk wordt door kenners tot Bachs grootste gerekend.  In de cantate wordt het sterven muzikaal verwoord als een vredig binnengaan in het paradijs.  De sopraan zingt de teksten van de ziel, de alt de teksten van de individuele mens (in het bijzonder David), de tenor de teksten van de mensheid en de gewijde schrijver, in het bijzonder Mozes.  Ten slotte, zoals ook in de Matthäus-Passion, zingt de bas de teksten van God en Jezus.

PLAINTE – D. GLORIEUX

De bezetting en de thematiek van het “Actus Tragicus” van J.S. Bach is het uitgangspunt van de nieuwe compositie van Diederik Glorieux. Beide composities zullen op 10 november 2018 samen worden voorgesteld aan het publiek.

Het middeleeuwse Planctus, waar het werk op gebaseerd is, bezingt het overlijden van een bekende figuur. De componist kiest ervoor om in zijn Plainte, een langgerekt Lamento, het ongekende slachtoffer van (oorlogs-)geweld centraal te plaatsen. Tussen de klaagzangen in, vertolkt door de verschillende solisten, staan troostende wiegeliederen die vertolkt worden door het koor. Deze zijn geïnspireerd op wiegeliederen uit Turkije, Iran en Syrië.

Met dit werkt verenigt de componist zijn 3 interessesferen: de zogenaamde oude muziek die hij als blokfluitist van kindsbeen af ingelepeld kreeg, de wereld van de actuele muziek en de muziek uit het nabije Oosten, de bakermat van de Westerse muziek.

Diederik maakt voor dit werk voor koor, solisten en barokensemble ook een ingekorte versie voor koor, 1 solist en orgel. Zo kan het koor dit werk ook in andere omstandigheden, zonder de specifieke instrumentatie ten gehore brengen. Op 28 februari 2019 wordt deze versie gecreëerd in Bavikhove, Harelbeke.

Vanuit zijn passie voor vocale muziek componeerde Diederik reeds verschillende werken voor zowel solisten als vocale ensembles of koor. Enkel voorbeelden: Ave Mater Dolorosa (alt & orgel), Dans (koor), Impressions (meervoudige koren), … De laatste jaren componeerde hij vooral vocale muziek voor theater, met Plainte componeert hij opnieuw een concertant werk.

Verdere info op www.diederikglorieux.be

Bezetting Actus Tragicus & Plainte

5 stemmig koor (sopraan, mezzo, alt, tenor, bas)

4 solisten (sopraan, alt, tenor, bas)

2 blokfluiten

2 gamba’s

theorbe

orgel

clavecimbel

cello

contrabas

è Instrumentalisten spelen op barokinstrumenten!

Locatie: 
Sint-Janskerk, Sint-Jansplein, KortrijkWebsite: 


E-mailadres: 


Telefoon: 
0032 473 92 15 00

Evenement zoeken